Čak i NATO može pogriješiti

Ivor Car

14. studenog 2002.

Čak i NATO može pogriješiti

Već nekoliko dana po makedonskim ulicama prepričava se zanimljiv događaj, koji dokazuje kako čak i neprikosnoveni i nepogriješivi NATO Savez može napraviti grubu pogrešku. Neki su Makedonci ovu pogrešku prihvatili sa smijehom, dok su neki iskoristili priliku i iskazali svoj negativan stav o NATO snagama i njegovoj misiji u Makedoniji. O kakvom događaju je riječ otkrijte u
I savršeni NATO može pogriješiti, rezime je nedavnog događaja koji se već danima prepričava po ulicama glavnoga makedonskog grada, Skoplja. Naime, Misija NATO snaga u Makedoniji jučer se javno ispričala tamošnjem Ministarstvu vanjskih poslova zbog nemilog događaja koji su njeni vojnici izazvali u Skoplju proteklog vikenda. A to nemilo zbivanje je slijedeće.
Patrolirajući ulicama Skoplja skupina NATO vojnika zamijetila je neki krkljanac. Na ulici je stajala grupa ljudi, s parolama tipa "NATO GO HOME", nedaleko od njih stajali su i terenski automobili s oznakama NATO saveza, a sve to su snimale i televizijske kamere. Pomislivši kako je riječ o nekim demonstracijama protiv njih, i kako bi neki njihovi ljudi mogli biti u opasnosti, vojnici su odmah reagirali, te okružili okupljene i tako ih zadržali nekoliko sati, sve dok im kamermani ne predaju snimljeni materijal. Dakle, nekoliko sati je bilo potrebno NATO snagama da shvate kako je riječ o snimanju filma i kako su "vlasnici" protunato parola samo statisti u filmu koji za svoju tematiku ima sudbinu jedne obitelji koja je nastradala u prošlogodišnjim sukobima makedonskih i pobunjenih albanskih snaga.
Ovakav postupak "mirotvoraca" naišao je na neshvaćanje dijela makedonske javnosti. Tako se odmah nakon događaja oglasilo udruženje filmskih radnika, izjavivši kako je ovakvim postupkom NATO povrijedio makedonsku slobodu mišljenja, a i izražavanja. Čak je i Ministarstvo vanjskih poslova službeno od Misije NATO snaga zatražilo objašnjenje i eto danas su ga dobili. Riječ je o zabuni, nemilom događaju!