...ček, ček, kaj je to bilo?!

MDR

14. ožujka 2002.

...ček, ček, kaj je to bilo?!

Svi se sjećamo one, ne tako davne planetarne pomame za filmovima o prirodnim katastrofama među kojima je vjerojatno najznačajniju ulogu odigrao "Armagedon", film o "teoretskom" udaru asteroida u našu milu planetu. E pa, ta teorija koja se nakon tog filma ispostavila kao jedna sasvim realna prijetnja koju je praktički nemoguće nadzirati, 14. lipnja ove godine zamalo se i realizirala.

Hitajući brzinom od 10 kilometara na sekundu i na udaljenosti od 120 000 kilometara, što se u astronomskim jedinicama može opisati kao "za dlaku", mimoišao nas je dosad najveći poznati asteroid kojeg smo uspjeli dokumentirati. Drugim riječima – "prije nismo vidli večeg!" U skladu sa momentalnom nogometnom groznicom asteroid oznake 2002 MN se potrudio biti veličine nogometnog igrališta – što bi znaćilo oko 100-tinjak metara, pa time spada u kategoriju manjih svemirskih tijela. Udar tako "malog" asteroida ne bi prouzročio katastrofu globalnih razmjera, ali bi totalna devastacija oko mjesta udara sezala više stotina četvornih kilometara, baš poput tunguskog udara iz 1908. g. kada je u prah pretvoreno čak 1 000 četvornih kilometara.

Bed stvar u cijeloj priči je što su revni znanstvenici asteroid otkrili tek tri dana nakon što je prošao kraj našeg planeta, makar, uzimajući u obzir, da aktivno mogu pratiti samo jedan mizerni postotak neba, šta drugo reći nego – ajde dobro dečki, bar ste ga slikali s leđa!