DOKAZ DA GRAĐANSKI PRITISAK MOŽE URODITI PLODOM: 'Nema broja za bebe, nema vama napolje'

Adnan Terzić

5. lipnja 2013.

DOKAZ DA GRAĐANSKI PRITISAK MOŽE URODITI PLODOM: 'Nema broja za bebe, nema vama napolje'

Građanska neposlušnost, rijetka pojava u ovim društvima, u Sarajevu je upravo u ovim trenucima urodila plodom. Revoltirani birokracijom i nebrigom vladajućih, kao i apsurdnošću države kojoj izvrsno stoji ime Apsurdistan, građani su iza podneva spontano svojim automobilima blokirali ulaz u bosanskohercegovački Parlament i zaprijetili da se ne miču dok vlasti ne donesu potrebne odluke i da oni koji se igraju našim životima iz zgrade neće izaći dok to ne riješe. Kap koja je prelila čašu je Zakon o jedinstvenom matičnom broju koji je u državi gdje iz dana u dan sve manje stvari funkcioniše, učinio da živi ljudi formalno ne postoje

Oko podneva je ispred zgrade Savjeta ministara i Parlamenta BiH došlo do spontanog okupljanja građana. Neki od njih ulaz u zgradu Parlamenta blokirali su svojim automobilima odbivši ih skloniti sve dok vlasti ne donesu spornu odluku o Zakonu o jedinstvenom matičnom broju. Radi se o nevjerovatnom nefunkcionisanju države u kojoj bebe rođene nakon 12. februara jednostavno ne mogu dobiti jedinstveni matični broj, a samim time niti dokumente čime su postali taoci ove zemlje iz koje ne mogu izaći ni u najnužnijem slučaju. Djeci se daju tek privremeni matični brojevi s kojima se mogu ostvariti privremena prava zdravstvene zaštite, i to samo na teritoriju Bosne i Hercegovine.


Blokirana garaža gdje su parkirani automobili onih koji odlučuju (FOTO: Facebook/Feđa Štukan)

Kap koja je prelila čašu i nagnala građane na ovaj potez je slučaj tromjesečne Belmine Ibrišević iz Donje Orahovice nedaleko Gračanice. Curica hitno mora na liječenje u inostranstvo, tačnije u Njemačku, kako bi joj se presadila koštana srž, ali zbog birokracije, odnosno apsurdne nemogućnosti države da joj izda matični broj, ne može dobiti pasoš. Naravno da je ovakvo stanje dovelo do očaja roditelje djece rođene od 12. februara na ovamo. Ideja za proteste pojavila se na društvenim mrežama i u vrlo kratkom roku je realizovana. Brojni građani skupili su se pred Parlamentom BiH, u trenutku kada je trajala sjednica Vijeća ministara.


Početak protesta (FOTO: Facebook/Feđa Štukan)

Osnovni zahtjev protestanata je bio da se točka o jedinstvenom matičnom broju vrati na dnevni red, a zaprijetili su da se ne miču dok zakon ne bude usvojen i obećali političarima da neće izaći iz zgrade sve dok ne riješe ovaj gorući problem. Na transparentima demonstranata pisalo je „Mi vama nismo ni broj“ i „Nema broja za bebe, nema vama napolje“.

DAS IST VALTER: Kad je Suljo imao ista prava u Prijedoru, kao i Petar u Sarajevu, ili Ivan u Travniku

Prosvjede u Sarajevu organizirali "vanjski neprijatelji"?

POČAST HEROJU: Tuzlacima dozlogrdilo čekati – sami postavili ploču heroju

Među prvima se na platou pojavio i Lupigin prijatelj, sarajevski glumac i aktivista, Feđa Štukan, koji je medijima izjavio kako danas živimo u bezličnom kapitalizmu koji je u stanju ubijati svoje ljude. Bilježimo i još jedan zanimljiv transparent, na kojem je stajalo „Jebo vas lajk“, čime se željelo poručiti da nije dovoljno aktivirati se samo na društvenim mrežama i da treba izaći iz „virtualnog svijeta“, dok je na jednim dječjim kolicima u kojima je sjedila beba stara nekoliko mjeseci, stajao natpis „ne izlazite dok ne dobijem JMB“.


"Jebo vas lajk" (FOTO: Facebook)

Policija je zapisala registarske brojeve automobila koji su blokirali ulaz u zgradu, ali nije poduzimala daljne korake. Iako je nešto ranije resorni ministar Sredoje Jović izjavio da nije optimista i da ne vjeruje da će Vijeće ministara ni danas riješiti pitanje JMB-a, ubrzo je došlo do preokreta. Na sjednici je donesena privremena odluka o utvrđivanju registracionih područja za određivanje jedinstvenih matičnih brojeva u Bosni i Hercegovini.


"Mi vama nismo ni broj" (FOTO: Facebook)

Time će se privremeno omogućiti izdavanje JMB-a i upis novorođenih u knjige rođenih te izdavanje ličnih dokumenata. Odluka stupa na snagu danom donošenja, a primjenjivat će se najkasnije 180 dana od dana donošenja, do kad će, barem se nadamo, vlasti urediti Zakon o jedinstvenom matičnom broju. Sasvim je jasno da odluke ne bi bilo da nije uslijedio pritisak građana, što je dokaz da se na ovim prostorima ipak nešto može promijeniti i da se vlastima ne smije dopustiti da se igraju našim životima.

Lupiga.Com