DAS IST VALTER: Kad je Suljo imao ista prava u Prijedoru, kao i Petar u Sarajevu, ili Ivan u Travniku

Adnan Terzić

1. svibnja 2013.

DAS IST VALTER: Kad je Suljo imao ista prava u Prijedoru, kao i Petar u Sarajevu, ili Ivan u Travniku

„Ovim činom želimo podsjetiti građane i građanke da je postojalo vrijeme kad smo svi bili jednaki pod jednom zastavom. Kad je Suljo imao ista prava u Prijedoru, kao i Petar u Sarajevu, ili Ivan u Travniku“, poruka je koju su danas, na Prvi maj, uputili građanima Bosne i Hercegovine glumac Feđa Štukan i aktivista Emir Hodžić. Njih dvojica su s nebodera u sarajevskoj Titovoj ulici razvukli zastavu upokojene i mnogima nikad prežaljene Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine i, zajedno s poznatim kadrovima iz filma Valter brani Sarajevo, to ukomponirali u kratki video

Ne treba sumnjati da je akcija Feđe Štukana i Emira Hodžića kod mnogih izazvala gnjev i da su im spominjane „komunističke majke“. U objašnjenju svoje ideje Štukan i Hodžić napisat će kako se radilo o znaku protesta protiv opšteg stanja u Bosni i Hercegovini, državi koja je, boksačkim rječnikom i u svakom pogledu, na konopcima. Željeli su građane podsjetiti na vremena kada su svi bili jednaki, a ako su koga svojim činom povrijedili, kažu, ne izvinjavaju se. Njihova poruka je sasvim jasna i govori sljedeće:


Emir Hodžić i Feđa Štukan (FOTO: Privatno)

“U maloj državici na Balkanu danas se vijori više zastava nego ikad prije. Svaka zastava krvlju natopljena, navodno, u ime onih pod njom.

Ovim činom želimo podsjetiti građane i građanke da je postojalo vrijeme kad smo svi bili jednaki pod jednom zastavom. Kad je Suljo imao ista prava u Prijedoru, kao i Petar u Sarajevu, ili Ivan u Travniku.

U to vrijeme nekima je smetalo što se vjerski poglavari nisu mogli miješati u politiku, dok su iskreni vjernici nastavili ići u svoje bogomolje i slaviti svoje praznike.

Danas ti vjerski poglavari raspravljaju čija je vjera čistija, miroljubljivija i ispravnija, viču da su bogomolje onih drugih provokacija, viču da su i danas ugroženi.

Toliko krvi proliveno i opet svi ugroženi. I svi se bore za vitalne nacionalne interese. A radnicima se poručuje da budu sretni što uopšte imaju posao, i da ne budale o nekim pravima.

Ovom akcijom ne podržavamo ni jednu političku partiju.

Ukoliko smo uvrijedili nekog ovim činom, ne izvinjavamo se, jer dok se razne zastave nama svakodnevno pred očima vijore, mi se jednostavno sjećamo zastave pod kojom stajaše antifašisti."

Lupiga.Com