Eto suda!

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Eto suda!

Dok si u Beogradu bivši ministri pucaju u glavu zbog Haaga, a stupce naših novina svakodnevno pune neka nova svjedočenja iz Haaga, stvara se novi sud. U stvari to je isti, haški sud, ali od sada će biti stalni i obuhvaćati će cijeli svijet.
Još deset zemalja danas je na svečanoj sjednici Ujedinjenih naroda, u New Yorku dalo svoje ratifikacije ugovora za uspostavljanje tako često spominjanog Međunarodnog kaznenog suda za ratne zločine, samo ovaj put je to stalni sud koji će raditi nadam se do kada bude zločina, a nadam se da to neće biti dugo. Nove zemlje potpisnice su: BiH, Bugarska, Kambodža, Kongo, Irska, Jordan, Mongolija, Niger, Rumunjska i Slovačka. S ovih deset zemalja broj onih koji su rekli-da, stalnom sudu za ratne zločine, prešao je 60, što je bilo potrebno da se ispune svi potrebni preduvjeti za rađanje suda. Inače ugovor je popisalo 139 zemalja, a ratifikaciju je predalo njih 66.
Akcija je pokrenuta još 1998. g. tzv. Rimskim ugovorom. Te godine u listopadu je i Hrvatska potpisala ugovor, a ratificirala ga je prije nešto manje od godinu dana. Sjedište ovoga suda bi trebalo biti u Haagu. Njegovo uspostavljanje očekuje se već za dva i pol mjeseca, dok bi s radom sud mogao započeti tek tijekom naredne godine. Na osnovu zamisli, sud bi se bavio samo onim slučajevima koje matične zemlje ne mogu ili iz nekog razloga ne žele procesuirati. Pretpostavlja se da bi postojanje suda u stalnom obliku trebalo djelovati na smanjenje broja ratnih zločina, budući da će potencijalni zločinci biti svjesni kako će završiti pred ovim sudom. Do sada se sud osnivao samo prema potrebi, što znamo iz našeg primjera.
Zanimljivo je kako se od začetka ideje, SAD protivi uspostavljanju takvog suda. Neki to objašnjavaju bojazni kako bi se na tom sudu mogli naći i neki američki vojnici i to putem politički motiviranih optužbi. Neki pak osnovni razlog vide u tom što Ameri ne bi imali glavnu riječ na sudu. Na ovaj način su se Ameri našli u dobrom društvu, jer se ideji protive i Kina, Pakistan, Indija, Turska i simptomatično je to, njihov najveći i najljući protivnik-Irak.