Fotografija godine tek najobičnija šuplja priča

Ivor Car

21. siječnja 2010.

Fotografija godine tek najobičnija šuplja priča

Što sve fotografi neće napraviti za odličnu fotografiju, najbolje pokazuje primjer Španjolca Josea Luisa Rodrigueza. Njegova nedvojbeno izvrsna fotografija u kojoj u noćnoj akciji vuk preskače visoku drvenu ogradu pobijedila je među gotovo 44.000 prijavljenih na natječaju Wildlife Photographer za 2009. godinu. No, nedugo nakon trijumfa otkriveno je kako nije sve baš kao što se mislilio te je Jose diskvalificiran. U čemu je kvaka i kakvih je još fotografija bilo na natječaju pogledajte pod

Žiri prestižnog natječaja koji organiziraju Natural History Museum i BBC Wildlife Magazine bio je uvjeren kako je Jose Luis Rodriguez uspio uhvatiti vuka u lovu te kako je fotografiju planirao godinama. Sam fotograf nakon trijumfa izjavljivao je kako je htio čistu fotografiju predatora u lovu, na kojoj neće biti nimalo krvi, naglašavajući da se bojao hoće li se uopće moći toliko približiti divljoj i vrlo opasnoj životinji. Žiri se jednostavno divio njegovom strpljenju i promatranju vučje populacije, koju je na takav način uspio ovjekovječiti, zaključivši da je fotkom „u samo jednom trenutku uhvaćena tisućljetna interakcije između vuka i čovjeka“.

No, ispostavilo se da je Jose Luis Rodriguez prodavao tek najobičniju šuplju priču. Naime, snimljeni vuk zapravo je pripitomljena i dresirana životinja, od koje mu nije prijetila gotovo nikakva opasnost, a sam set namješten je i tko zna koliko puta ponavljan dok nije "sjela" prava fotografija. Odmah po tom saznanju uslijedila je temeljita istraga slučaja i on je na koncu diskvalificiran, budući da stroga pravila natječaja jasno govore kako snimljena životinja mora biti divlja te se ne smiju koristiti „životinjski modeli“. U nastavku pogledajte još nekoliko izvrsnih fotografija s natječaja.