FOTOGRAFIJA KOJA SVE OBJAŠNJAVA: Domovina se brani tuđim mrtvim sinom i metalik crnom limuzinom

Adnan Terzić

26. studenog 2021.

FOTOGRAFIJA KOJA SVE OBJAŠNJAVA: Domovina se brani tuđim mrtvim sinom i metalik crnom limuzinom

Domovina se brani vjerom
i tuđim mrtvim sinom.
Domovina se brani ličnim šoferom,
metalik crnom limuzinom.

Savršen je to citat uz fotografiju koja je jučer snimljena u Sarajevu. Snimila ju je poslanica u Parlamentu Federacije BiH i predsjednica glavnog odbora Naše stranke, Sabina Čudić, u Titovoj ulici, gdje su crne limuzine, sve sa ličnim šoferima, blokirale promet jednom od najvažnijih sarajevskih ulica. Zauzeli su ne samo cestu, nego i trotoar. Fotografija je snimljena u trenutku kada su brojne delegacije političara, a političara u Bosni i Hercegovini nimalo ne manjka, stigle da polože cvijeće pred Vječnu vatru, spomenik žrtvama fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu. 

Povod je Dan državnosti Bosne i Hercegovine koji se obilježava na 25. novembar, kada je 1943. godine na prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a usvojena rezolucija koja je temelj današnje BiH, s obzirom da se u rezoluciji navodi odlučnost naroda BiH da njihova zemlja postane zbratimljena zajednica u kojoj će svima biti osigurana puna ravnopravnost i to u istorijskim granicama još iz vremena srednjovjekovne Bosne.

Uz fotografije koje je objavila na Twitteru, Sabina Čudić, napisala je tek kratki komentar: „Kada službenim vozilima i sa rotacijama dođu, zauzmu trotoare da polože cvijeće povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine.“

Sarajevo
Okupirani trotoar (FOTO: Sabina Čudić)

S obzirom da se u Bosni i Hercegovini posljednjih mjeseci opet „zvecka oružjem“, književnik i novinar Amer Tikveša izvrsno je primijetio da gore spomenuti stih sasvim odgovara situaciji s fotografije. Inače, stih potpisuje sarajevski književnik Nenad Veličković, čije smo kratke priče, baš kao i Tikvešine, na Lupigi donosili u više navrata. Veličkovićevu je pjesmu „Domovina“ 2006. godine uglazbilo Zabranjeno pušenje te je objavilo na svom albumu „Hodi da ti čiko nešto da“.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Sabina Čudić