KONFABULATOR: Rusi preuzimaju Vladu Republike Hrvatske

Ivan Kegelj

30. ožujka 2012.

KONFABULATOR: Rusi preuzimaju Vladu Republike Hrvatske

Prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić predložio je premijeru Zoranu Milanoviću djelomičnu privatizaciju Vlade Republike Hrvatske, odnosno sudjelovanje inozemnih partnera u radu Vlade. Na svojoj posljednjoj inozemnoj turneji Čačić je pronašao i zainteresirane ruske investitore koji bi otkupili Vladu sa dijelom njezinih ingerencija i dužnosti. Čačićev prijedlog Vlada će razmatrati već na idućoj sjednici, a sudeći prema prvim reakcijama za očekivati je da će premijer Milanović dati svoj pristanak na ovu inicijativu

Prvi potpredsjednik Vlade Čačić ruskim investitorima ponudio je da za šest milijardi eura otkupe 51 posto dionica Vlade Republike Hrvatske. Investitori su pokazali načelnu zainteresiranost, ali konačna odluka ipak je na premijeru Zoranu Milanoviću. Kako doznajemo iz vrha SDP-a, Milanović bi pristao na ovu investiciju pod uvjetom da redovito može putovati u Bruxelless kao premijer.

- Zoran pristaje da ruski investitori sudjeluju u radu Vlade, ali nema se namjeru odreći druženja s europskim partnerima, kaže naš sugovornik iz vrha SDP-a.

Istog stajališta kao premijer Milanović je i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, koja bi pristala na privatizaciju Vlade samo pod uvjetom da može i dalje susretati svoje europske i svjetske kolege i kolegice. Glasnogovornik HNS-a Igor Kolman napominje da bi Vesna Pusić pristala i samo formalno obnašati dužnost, odnosno da su joj dovoljna putovanja i razgovori bez stvarnog utjecaja na kreiranje vanjske politike zemlje.      


Zoran Milanović zainteresiran

Stanoviti otpor Čačićevoj ideji stiže iz takozvanog riječkog lobija, koji predvodi ministar financija Slavko Linić. Linić se, naime, nema namjeru odreći kontrole nad državnom kasom, a ukoliko premijer Milanović pristane na inicijativu koalicijskog partnera riječki ministar tražit će izdvajanje ministarstva financija kako bi u slučaju ulaska ruskih partnera mogao nastaviti u potpunosti kontrolirati ovo važno ministarstvo.

Resori unutanjih poslova, gospodarstva, zaštite okoliša, poljoprivrede u potpunosti bi bili podređeni ruskim investitorima, a prvi potpredsjednik Čačić tvrdi da bi takva raspodjela poslova donijela Hrvatskoj nova ulaganja.

- Sve dosadašnje Vlade pokazale su da u Hrvatskoj nema dobrih upravljačkih kadrova, odnosno da država ne funcionira kad je vode isključivo domaći kadrovi. Ulazak ruskih portnera stoga bi značio znatan pomak u efikasnosti Vlade, tvrdi Čačić.

Lupiga.Com