Konzum traži milijune za "ulazak" u svoje trgovine

Ivor Car

21. travnja 2009.

Konzum traži milijune za "ulazak" u svoje trgovine

Iako je već dulje vrijeme poznato kako radi hrvatski trgovački lanac Konzum, o tome se u medijima uglavnom ne govori. Razlog tome, pretpostavljamo jasan je svima, jer upravo je Konzum jedan od najvećih oglašivača. No, eto izbori su blizu, pa je tako SDP-ovac Slavko Linić izabrao pravu priliku da kaže riječ, dvije o Todorićevom divu, poznatom po tome da na njegovim policama proizvoda određenih tvrtki uopće nema

O Linićevom istupu najtemeljitije piše Novi list, čiji tekst prenosimo u cjelosti


Saborski zastupnik SDP-a Slavko Linić prozvao je jučer u Rijeci Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja da zaštiti prehrambenu industriju od monopola kartela koji ih ucjenjuju kako bi njihova hrana završila na policama velikih trgovačkih lanaca. 

– Neka vam ljudi iz prehrambene industrije pokažu kakve zahtjeve im daje Ivica Todorić da bi se njihovi proizvodi našli na policama. Traže se deseci milijuna kuna godišnje da bi se uopće ušlo u dućane, a taj isti Todorić istovremeno proizvođačima hrane ne plaća i po 150 dana, te im duguje također desetke milijuna kuna. No, s obzirom da uživa podršku vladajuće stranke, državne institucije na to ne reagiraju, pa tako ni Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja – rekao je Linić, odgovarajući na upit da imenuje te »kartele«. On tvrdi da su zbog toga i cijene hrane u konačnici više za građane nego što bi trebale biti, odnosno da se takvim odnosom pospješuje kriza. Na pitanje koliko je Agrokor ili bilo koji drugi lanac podigao cijene »ulaza« u njihove trgovine, Linić je rekao da se ne radi o nekom manjem postotku u ankesima postojećih ugovora, već o potpuno novim računima kojima se proizvođači direktno ucjenjuju da bi uopće imali pristup tržištu. Iako nije želio preciznije govoriti o kojim se proizvođačima hrane radi, očito je mislio na cijeli niz tvrtki, od Kraša preko Podravke do Vindije itd. 

– Trgovci ubiru basnoslovne sume i na račun građana, i na račun gospodarstva – rekao je Linić. On kaže da je SDP u Saboru odbio podržati izvješće o radu Agencije
Ignoriranje SDP-ovaca za tržišno natjecanje, a sada ne samo da će ga odbiti kad dođe na dnevni red, nego će već na prvoj sljedećoj sjednici Sabora tražiti raspravu o radu te institucije. 

Linić je o monopolu trgovaca govorio u kontekstu priprema turističke sezone, rekavši kako samo uspješna sezona može spasiti i proizvođače hrane koje »ubija« opća nelikvidnost. Podsjetio je da je SDP, osim smanjenja PDV-a, tražio i izmjene Zakona o trgovini u vezi rada nedjeljom, no kako Vlada ne želi promijeniti taj zakon, SDP sada predlaže da se turistička sezona proglasi od 1. svibnja umjesto od 15. lipnja, te tako jednim potezom riješi problem rada trgovina.

– Zar sve trgovine moraju postati suvenirnice da bi se pomoglo trgovačkom sektoru – upitao se zastupnik Luka Denona, koji smatra da sezona neće biti uspješna jer su cijene visoke, a toga je svjestan i sam ministar Damir Bajs koji je korektno ponudio ostavku, no čak ni u tome nije uspio. »Sve što Vlada radi su kozmetički potezi, ali nema te kremice koja može sakriti bore ove stare i istrošene Vlade«, rekao je Denona.


22. travanj 2009. Novi list