KRATKA RETROSPEKTIVA: Što ste protekle godine najviše čitali na Lupigi?

Lupiga.Com

4. siječnja 2022.

KRATKA RETROSPEKTIVA: Što ste protekle godine najviše čitali na Lupigi?

Još je jedna neobična godina iza nas, a novogodišnje slavlje se, svega četiri dana poslije, čini kao neka davna prošlost. Kada smo već kod prošlosti red je da nastavimo i s novogodišnjom Lupiginom tradicijom te napravimo malu retrospektivu u kojoj ćemo izdvojiti neke od naših najzapaženijih tekstova u 2021. godini. Dakle, na ovom mjestu donosimo vam deset najčitanijih Lupiginih tekstova u prošloj godini. Ima tu svega, od neobičnih intervjua i reportaža, preko kolumni i filmskih kritika, do humoreski o (nećete vjerovati upotrebi „kurca“ u svakodnevnom govoru) i arhivskog „iskopavanja“. Ukoliko ste bilo što od ovoga propustili, šteta je da vas na to ne upozorimo. Samo kliknite na naslov ...

HRVATSKA SRAMOTA: Ovako su Petrinja i Glina izgledali prije potresa

Glina
(FOTO: Lupiga.Com)

Tekst uz prateći fotografije koje smo objavili svega nekoliko sati prije dočeka 2021. godine bio je i najčitaniji članak prošle godine. U danima kada su Hrvatsku obilazile slike s porušene Banije odlučili smo s nekoliko arhivskih fotografija, snimljenih 2016. godine u Petrinji i Glini, ukazati kolika je nebriga bila prisutna u tom zaboravljenom kraju desetljećima prije potresa, 

U 56 PRIMJERA (HUMORESKA): Balkanska fasciniranost „kurcem“ u svakodnevnoj komunikaciji

ilustracija
(FOTO: Pixabay)

Dok su se Germani okupili oko sranja ili govneta, Anglosaksonci pretežito oko jebanja, mi, na ovim prostorima posebnu pažnju posvećujemo kurcu. Naravno, to ne znači da smo mi isključili govna, jebanje ili boga. Imamo mi i toga na pretek, no kurac je ipak na prvom mjestu. S tim da je kod nas, kurac ipak nešto puno više od puke psovke. Mi ga koristimo na bitno sofisticiraniji način. On je za nas (na ovim prostorima) konverzacijsko sredstvo pa smo mu stoga posvetili kratak pregled svih primjera njegove uporabe u svakodnevnoj komunikaciji.

PRONAŠLI SMO HUŠKAČKI FELJTON GLOBUSA: Ovako su o Miri Furlan pisale 'perjanice hrvatskog žurnalizma'

Globus
(SCREENSHOT: Globus)

Sredinom siječnja prošle godine napustila nas je jedna od najboljih glumica koju su dali ovi prostori. U sveopćoj tuzi zaboravilo se kako je Mira Furlan otjerana iz svog rodnog grada uz svesrdnu pomoć medija. Mi nismo zaboravili pa smo se zaputili u arhivu Nacionalne i sveučilišne knjižnice kako bismo pokušali pronaći feljton tjednika Globus kojim je stavljen pečat na odvratnu hajku što je protiv velike hrvatske glumice vođena koncem 1991. godine. I pronašli smo ga. Neka se ne zaboravi!

SEKTA MIKE ALEKSIĆA: Kako nas je maltretirao „uvaženi“ učitelj glume, dok je čaršija ćutala o tome

Miroslav Mika Aleksić
(SCREENSHOT: YouTube)

Nakon što je srbijanska policija privela režisera, scenarista i vlasnika poznate glumačke škole, Miroslava Miku Aleksića, zbog niza optužbi za seksualno zlostavljanje i uznemiravanje, Lupigin filmski kritičar, koji je i sam kao dijete pohađao Aleksićevu školu glume, napisao je tekst o tome kako izgleda „metodologije rada uvaženog instruktora glume“.

UZ HVALOSPJEVE MIROSLAVU TUĐMANU: Nepomućeni konsenzus organizirane laži

Miroslav Tuđman
(FOTO: HINA)

U veljači prošle godine cjelokupna hrvatska javnost unisono je hvalospjevima ispratila Miroslava Tuđmana, sina prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Naš Jerko Bakotin nije. O situaciju u kojoj takvu figuru, prilično gadnog moralno-političkog profila, današnja Hrvatska sahranjuje s najvišim državnim počastima, napisao je vrlo oštar komentar. 

SASVIM POSEBAN RAZGOVOR - DARKO RUNDEK: „Kao guske u magli jurimo prema ponoru“

Darko Rundek
(FOTO: Sanda Hržić)

Prošlog proljeća naš Zdenko Duka donio nam je vrlo zanimljiv razgovor s Darkom Rundekom. U tom intervjuu glazba i scena nisu bile u glavnom fokusu, već su dvojica nekadašnjih kolega sa studija poveli razgovor o nužnosti očuvanja i oporavka zraka, vode, zemlje, o životu u samoodrživoj komuni, o čovjeku kralju, o „Jeziku ptica“, o duhovnosti, unutarnjem glasu, meditaciji, smislu života, religiji i vjerovanju i o - smrti, neumitnom individualnom ljudskom kraju. Štivo vrijedno čitanja. Što ste i prepoznali.

ZBORNICA: Definitivno jedan od najboljih hrvatskih filmova u posljednje vrijeme

Zbornica
(FOTO: Zbornica)

Među deset najčitanijih tekstova pronašla se i jedna filmska kritika. Radi se o prikazu filma „Zbornica“, Sonje Tarokić kojeg potpisuje naš Marko Stojiljković. „Zbornicu“ je naš filmski kritičar stavio u sam vrhu hrvatskih filmova koje smo imali prilike vidjeti 2021. godine te primijetio kako od redateljice Sonje Tarokić možemo dosta toga očekivati u budućnosti.

IMA JEDNA KUĆA U PLANINI: Ovdje vrijedi pravilo „što je svačije - to je naše“

Velebit
(FOTO: HPD Željezničar)

Putopisac Hrvoje Ivančić vrijeme pandemije iskoristio je za šetnje Velebitom, a iz tih šetnji donio nam je reportažu o arhitektonskim novotarijama koje su zadnjih godina počele nicati u srcu tog bijelog gorostasa. Naime, nekoliko planinarskih skloništa vrhunska su arhitektonska djela koja potpisuje Grobničanin Ivan Juretić.

INTERVJU – DAMIR PILIĆ: „Zbog Krleže smo živjeli u najliberalnijem od svih komunističkih svjetova“

Damir Pilić
(FOTO: Lupiga.Com)

Kako izgleda intervju kada se susretnu pripremljena Jelena Svirčić i erudit poput Damira Pilića imali smo priliku vidjeti u ožujku. Nakon što je VBZ objavio Pilićevu knjigu „Tito očima Krleže: Revolucija i zebnja“, u naravi iscrpnu studiju o velikom prijateljstvu i međusobnoj fascinaciji između Moćnika i Umjetnika, Josipa Broza Tita i Miroslava Krleže, tog „jugoslavenskog magičnog para“ čije je šest desetljeća dugo prijateljstvo umnogome odredilo ideološki smjer i karakter socijalističke Jugoslavije, Jelena i Damir poveli su vrlo zanimljiv razgovor. 

BURE BARUTA: Bijedni Božić Benjamine Karić

Benjamina Karić
(FOTO: Twitter)

Na posljednje mjesto smjestila se kolumna Ahmeda Burića koja je pisana prije jedva dva tjedna, ali se bavi vrlo važnom temom, a povod joj je postupak (odnosno nekoliko njih) sarajevske gradonačelnice Benjamine Karić. Vjerujemo kako vam ne treba posebno napominjati kako se gradonačelnici i njenoj sviti tekst našeg Ahmeda nikako nije svidio. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Kolaž