Ljek protiv starosti

Secret

14. ožujka 2002.

Ljek protiv starosti

Skupina znanstvenika sa Kalifornijskog sveučilišta stvorila je ljek protiv starosti, sastavljen od dviju prirodnih kemikalija acetil-L-karnitina i alfa-lipoične kiseline, koji se mogu pronaći i u ljudskim stanicama. Testiran je na štakorima i pokazao je pozitivne rezultate. Cijela priča zapravo samo potvrđuje korisnost antioksidativnih vitamina i suplemenata uopće.
Znali smo da će se kad tad pojaviti, sada znamo da je već odavno tu.
Naime, lijek koji je stvorila skupina američkih znanstvenika sastavljen je od dviju prirodnih kemikalija, acetil-L-karnitina, koji spada u skupinu enzima, a snažno djeluje na testosteron i dopamin, i vrlo je popularan među sportašima i bodybilderima, i alfa-lipoične kiseline, koja spada u suplement iliti dodatak prehrani, u koju se ubraja svaka aktivna tvar s svrhom obogaćivanja prehrane, prevencije bolesti, pojačavanja snage, povečanja mišićne mase ali uz preduvjet da nije lijek. Kombinacija tih dviju kemikalija pozitivno djeluje na mitohondrije, koji su glavni krivci za naše starenje, a imaju funkciju stvaranja energije. Činjenica je da nas zapravo energija ostaruje, a njeno stvaranje izaziva problem koji se zove molekule slobodnih radikala koje destruktivno djeluju na stanicu, a oslobađaju se prilikom stvaranja energije. Ovaj koktelčić jednostavno uklanja nesretne slobodne radikale, a aktivira enzime, tj. na mjesto slobodnih radikala unosi antioksidanse. To potvrđuje i priču o potrebi za antioksidativnim vitaminima, koji djeluju tako da obnavljaju načete stanice. Vrlo su korisni u prevenciji karcinoma, jer svakodnevno uzimanje uvelike smanjuje šanse da se on pojavi. Među antioksidanse spadaju beta-karoten, C i E vitamin (opće poznat kao vitamin ljepote), likopen, bioflavonoidi, a jedan od najboljih, a ujedno i najkorisnijih atioksidansa je selen, kojeg niti jedna namirnica nema u dovoljnim količinama. Osim što ga malo ima u cjelovitim žitaricama, selen se nalazi i u žbuki, što rješava famu dječjeg klopanja iste. Dakle, istraživači tvrde da je proizvod potpuno prirodan i zdrav, a prašinu je podigao nakon što je testiran na štakorima, sa vrlo pozitivnim rezultatima. Naime, koktelom su napucali štakore u dobnom ekvivalentu ljudskih sedamdeset godina, koji je u štakora proizveo efekt jednak onome da osamdesetogodišnjak djeluje kao čovjek u srednjim godinama.
Voditelj istraživanja, dr. Bruce Ames s Kalifornijskog sveučilišta na Berkeleyju, to stanje je opisao ovako: "Nakon uzimanja kombinacije dviju kemikalija, ovi stari štakori su ustali i otplesali makarenu. Mozak im izgleda bolje, puni su energije - sve što smo proučili, uključujući i njihovu memoriju, kao da pripada mladim životinjama".
Proizvod je patentiran od Kalifornijskog sveučilišta, a htjela bi ga proizvodit kompanija Juvenon, koja ga već testira na ljudskim stanicama.
Pa, kome stalo, nek kljucne vitamina malo!