Ljudi, u sport!

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Ljudi, u sport!

Igrajući nogomet s prijateljima ili vozeći bicikl, zadnjih par dana primjetio sam da smo dosta tromi, spori i brzo se uspušemo. No svakako pohvale idu sportskom duhu, koji pritajeno leži u nama. Ova novica ipak nije samo pohvala našim amaterskim pokušajima bavljenja sportom, nego osvrt na izjavu ministra zdravstva da godišnje u svijetu od neaktivnosti umre dva miljuna ljudi.
Ukoliko ste ovih dana gledali mučne prizore palestinsko-izraelskog sukoba, onda znajte da se na drugim frontovima svijeta vodi drukčiji rat. Rat je to s jedne strane naše ugrađene želje za zdravljem i kretanjem, a s druge strane naše neaktivnosti. Ako je vjerovati ministru zdravstva koji se do sada uglavnom bavio svime osim zdravlja, zbog posljedica tjelesne neaktivnosti svake godine u svijetu umire oko dva milijuna ljudi. Tom prilikom Ministarstvo zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i
zagrebački Gradski ured za zdravstvo pozvali su danas građane da se uključe u cjelodnevnu akciju "Kretanjem do zdravlja" kojom zdravstvene ustanove žele potaknuti građane na aktivniji život.
To me podsjetilo na scenu kad smo Silva, Vučko i ja morali prespavati u vrećama za spavanje na nekoj austrijskoj auto-cesti. Ujutro je došao pun autobus Čeha raznih godišta i spolova i svi su se uputili na jutarnju vježbu. Nikad nismo saznali da li je to autobus nekog atletskog kluba ili su se oni samo tako navikli.