LUDE LJETNE NOĆI: Željko Rohatinski zabrijao s Ivicom Todorićem

Ivan Kegelj

31. kolovoza 2011.

LUDE LJETNE NOĆI: Željko Rohatinski zabrijao s Ivicom Todorićem

Novinarka Danijela Jozić iz Poslovnog dnevnika otkrila je poslovnu vezu obitelji guvernera HNB-a Željka Rohatinskog s Ivicom Todorićem, dodajući još jedan jak argument za tezu da cijela država, uključujući i Hrvatsku narodnu banku, igra po muzici što je s podnožja Medvednice, iz hotela Kulmerovi dvori, emitira hrvatski feudalni gospodar. Uslijedila je jednodnevna bura u čaši vode, a u danima što slijede - za to stavljamo glavu na panj - svjedočit ćemo procesu farbanja neba, medijske manipulacije putem ignoriranja ovog prevažnog slučaja

Čovjek na slici Željko je Rohatinski, guverner Hrvatske narodne banke i glavni sporedni glumac ove predstave na otvorenom. Pogledajmo o čemu se radi i čija majka monetarnu politiku prede:

- "Koncern Agrokor u srpnju je postao vlasnik špediterske tvrtke Romah d.o.o. koja je dotad bila u vlasništvu supruge guvernera Željka Rohatinskog." (Danijela Jozić, Poslovni.hr)

Koncern Agrokor u vlasništvu je čovjeka čije tople oči nas gledaju s ovog crvenog postera. Poslovan kakav jest, Todorić inače nije sklon malim tvrtkama koje iz godine u godinu prave gubitke. Naprotiv,  svoje bogatstvo on je stekao sklonošću velikim državnim poduzećima nuđenim po cijeni ulaznice za utakmice europskog Dinama. Jedna kuna - prava sitnica. Zašto je, dakle, Todorić u sebi najednom otkrio kockara koji vjeruje u uskrsnuće malih obiteljskih špedicija?    

- "Tvrtku Romah Agrokor je kupio isključivo radi poslovnih potreba nastalih uslijed okretanja kompanije tržištima u razvoju, uključivo i tržištima Dalekog istoka kao i uslijed pripreme ulaska Hrvatske u EU. U budućnosti očekujemo ozbiljan razvoj tvrtke Romah" (Agrokor u odgovoru Poslovnom dnevniku) 

Da je Todorić kupio pravog mačka u vreći pomislila je i novinarka Danijela Jozić, pa je pedantno navela: 

"No, zapravo se radi o nepoznatoj i maloj tvrtki koja već barem četiri godine posluje s gubicima. Tijekom 2010. godine Romah je ostvario prihode od oko 548.000 kuna, uz gubitak od 184,6 tisuća kuna. Godinu dana prije prihodi su iznosili 470.000 kuna, uz gubitak od 364.000 kuna. I 2008. godine je tvrtka uz prihode od 765.000 kuna imala minus od 110.000 kuna." (Danijela Jozić, Poslovni.hr)

Da bi pokušali dokučiti zašto se Ivica odvažio na tako neposlovan potez kakav je kupnja malog gubitaškog poduzeća u vlasništvu supruge guvernera Hrvatske narodne banke najprije nam valja znati da je njezina "nepoznata i mala tvrtka" bila upisana kao vlasnik kuće gdje živi obitelj Rohatinski. U slučaju stečaja "nepoznate i male tvrtke", koja iz godine u godinu radi gubitke, kuća guvernera HNB-a također bi se našla u stečajnoj masi. Rohatinskom ne bi bilo četvrte nego pod most, u podstanare ili kupiti novu kuću, možda čak i dvije. Može li, dakle, u ovom kupoprodajnom procesu na vrhu motiv trgovine biti namjera Ivice Todorića da pomogne guverneru Željku Rohatinskom i njegovoj obitelji? Ako je tako - to je dirljivo. to je za svaku pohvalu. Čime će se, međutim, u tom slučaju Rohatinski odužiti Todoriću? Može li biti da je guverner unaprijed već zadužio velikog meštra sviju poduzetnika?

Elem, da ne gnjavimo, pogledajmo kako situaciju vidi Rohatinski:

"Kuću (obiteljsku kuću Rohatinskih op.aut) je svojevremeno kupila tvrtka u vlasništvu moje supruge, koja se bavi špedicijom. Tvrtka je mala, ali u svojoj branši nije beznačajna. Tako je kuća bila u vlasništvu tvrtke. Supruga je u međuvremenu odlučila promijeniti posao, budući da se ulaskom u EU carinski režim mijenja, te je našla zajednički interes s Agrokorom , koji tvrtku misli iskoristiti za poslove s Dalekim Istokom, ili što je već navedeno u ranijem članku, budući da tvrtka posjeduje određeno znanje vezano za poslove vanjske trgovine. Zaključili su očito da je najjednostavnije da se proda te nastavi poslovati kao dio Agrokora . Agrokor  je platio normalnu tržišnu cijenu za tvrtku, oko dva milijuna kuna, što naravno uključuje i imovinu tvrtke, dakle i kuću. Od tog novca od prodaje tvrtke, moja je supruga ponovno otkupila kuću kao fizička osoba i kuća je sada u njenom vlasništvu kao fizičke osobe." (objavljeno u Novom listu)

Sad smo se već lijepo uputili u slučaj i ostalo nam je da prosto-seljački rezimiramo: Ivica Todorić je od supruge guvernera Rohatinskog kupio firmu - koja je u posljednje tri godine zabilježila gubitak od oko pola milijuna kuna - za "oko dva milijuna kuna". Od tih para obitelj Rohatinski potom je - za nepoznatu cijenu - od Todorića (ot)kupila kuću u kojoj stanuje. Dirljivo.

                                                                         

 

 

 

 

Uz navedeni rezime valja imati na umu da se Ivica Todorić i Željko Rohatinski poznaju iz studentskih dana, odnosno da je Rohatinski prije guvernerskog mandata radio kod - pogađate li? - Ivice Todorića. Zdravorazumski bi, dakle, bilo da se zapitamo nije li guverner HNB-a upravo uhvaćen u sukobu interesa. U prilog toj tezi išao bi i argument da Hrvatska narodna banka već godinama vodi monetarnu politiku kakva prije svega odgovara uvoznicima, a najveći u toj branši je - ovo je već lako - Ivica Todorić.

Najmanje prostora ovoj dirljivoj tranzicijskoj priči - što je svakako znakovito - posvetio je Jutarnji list, dnevnik pod direktnom kontrolom - evo ga opet - Ivice Todorića. Ne vara li nas osjećaj, u danima što slijede i drugi takozvani mainstream mediji povest će se za primjerom Jutarnjeg lista, pa će priča o sprezi HNB-a i Kulmerovih dvora biti bačena u drugi plan. Ako nas osjećaj ne vara, ovdje je dirnuta sama srž čira koji već dva desetljeća raste na tijelu Hrvatske, a s tim se nije mala zajebancija zajebavati.

Lupiga.Com