MALL OF SPLIT: Umjesto proslave tragična smrt radnika

Mašenjka Bačić

13. studenog 2015.

MALL OF SPLIT: Umjesto proslave tragična smrt radnika

61.700 kvadrata neto prostora, više od 200 prodajnih prostora, te oko 2.320 parkirališnih mjesta, bljeskalo je pred očima hodočasnicima trgovačkih centara koji su se radovali otvorenju novog  zdanja – Mall of Split (MOS) – većeg, boljeg i šarenijeg od svih prethodnih. Radovali i planirali, ali ne sa sigurnošću, jer su ovaj projekt od početka pratile brojne odgode, zavrzlame, nedoumice pa čak i tuče među zaštitarskim tvrtkama, koje su štitile zaraćene interese investitora i nezadovoljnih izvođača radova.

Neometan prolaz do trgovačkog centra

Negodovali su od početka jedino stanari Mejaša, koji su i prosvjedovali, jer investitor nije izvršio svoje obaveze i izgradio pristupne putove, kako bi se omogućio neometan prolaz do trgovačkog centra.
Pozivnice za ovaj društveni događaj, kojem su prvi dan otvaranja 11. studenog, trebali prisustovovati tek odabrani, davno su tiskane, a sa bilborda najavna reklama pozivala je ostale smrtnike sljedećeg dana da dođu na otvorenje i priskrbe si brojne poklone. Glavni društveni dogašaj sezone počeo se bližiti, a neizvjesnost oko otvaranja postala je glavna tema u gradu. No, onda se situacija počela mijenjati iz minute u minutu da bi na koncu rezultirala tragičnom smrću jednog radnika, za koju će se tek utvrditi čime je bila uzrokovana.

Da stvari oko MOS-a ne funkcioniraju na nekoliko razina od početka je bilo jasno: od ispunjavanja obaveza investitora prema Gradu, odnosa Grada prema samom projektu kao i odnosa Grada prema stanovnicima Mejaša, kvarta u kojem se MOS gradi.

Uvjet za otvaranje MOS-a, prema ugovoru potpisanom s Gradom Splitom, odnosno tadašnjim gradonačelnikom Željkom Kerumom,  bila je i ostala četverotračna prometnica, nastavak Ulice Domovinskog rata, rotor i četverotračni pristup iz Vukovarske ulice. Dakle, ulaz sa zapadne i istočne strane koji bi omogućio neometan prilaz centru.

Kada je u rujnu ove godine, najavljeno otvaranje nove šoping meke, kako su MAS-u tepali lokalni mediji, krajem listopada (29.10.), splitski gradonačelnik Ivo Baldasar, izjavio je za jedan medij da “pristup s Vukovarske, odnosno izgradnja onog famoznog rotora, nije uvjet za otvaranje (dakle i za uporabnu dozvolu) trgovačkog centra, iako su investitori u obavezi taj spoj napraviti te ga predati Gradu Splitu na korištenje”, ali da će imati pristup sa zapada preko ulice Domovinskog rata. Sutradan za drugi medij rekao je da “investitor na raspolaganju ima pristup preko Vukovarske ulice, tako da se centar može otvoriti i bez riješenog zapadnog pristupa”. Jedan dan zapadni, drugi istočni prilaz, svejedno. U međuvremenu izgrađen je rotor i cesta koja se na njega spaja, no u bitno manjem profilu od predviđenog jer se, navodno, htjelo izbjeći skupi otkup okolnog zemljišta i privatnih kuća. Naime, zapadni prilaz (produžetak ulice Domovinskog rata na križanju sa Ulicom zbora narodne garde), najlogičniji i najbrži pristup, nije napravljen jer nisu riješena imovinsko – pravna pitanja. Navodno su mnogi znajući za plan izgradili kuće nadajući se milijunskim odštetama. Zanimljivo je da se na tom prostoru nalazi kuća i bivšeg SDP-ovog vijećnika Gojka Čepe. Na istočnom prilazu, sada se ubrzano produžuje treća traka za skretanje i uličicom koja vodi prema novoj mega gradevini.

Gradske službe: Nisu to naša posla

U listopadu ove godine stanovnici Mejaša shvatili su da nema šale, da se ceste ne grade, a MOS planira otvaranje i bez pristupnog puta, kao što je to bio slučaj s drugim trgovačkim centrom City Centrom, pa su petnaestominutnom šetnjom upozorili, kako će se boriti da se njihov kvart ne zakrči prometom. Sljedećeg dana najavljeno je da će se kasniti s otvaranjem MOS-a te je utvrđen novi datum za 12. studenog.
Navedene prometnice nisu dovršene, no to nije spriječilo tiskanje pozivnica i pozive pojedinih trgovina na otvaranje. Svo to vrijeme gradske službe su se uglavnom pravile da to “nisu njihova posla”.

Sve do prekjučer kad su se iz Grada Splita obratili priopćenjem: “Budući da do utorka, 10. studenog 2015. godine u 12 sati investitor centra „Mall of Split“ još nije podnio zahtjev za izdavanjem uporabne dozvole za objekt, Upravni odjel za prostorno uređenje i graditeljstvo Grada Splita nije izdao uporabnu dozvolu, a neće je moći izdati ni do, za sada najavljenog, trenutka svečanog otvaranja. Naime, s obzirom na veličinu objekta tehnički pregled, koji je nužno obaviti prije izdavanja uporabne dozvole, ne može se odraditi u samo jedan dan, a u pregledu osim gradskih službi sudjeluju i druga javno pravna tijela nadležna za pojedina područja gradnje kojima se utvrđuje uporabljivost građevine. Vezano uz pristupnu prometnicu koju je investitor bio dužan izgraditi, u tijeku je postupak izmjene lokacijske dozvole te Grad Split ističe da prometnica, koja će u budućnosti povezivati Vukovarsku ulicu s Mall of Split, nije još javno prometna površina nego samo gradilište i Grad ju tako tretira. Bez obzira što nastoji biti poželjna destinacija investitorima, Grad Split će, vodeći računa o sigurnosti svojih građana i unatoč želji investitora da Centar što prije počne s radom, uvijek poštivati zakone i druge pozitivne propise u izdavanju dozvola i suglasnosti”.

Ovim priopćenjem Grad je lako mogao "oprati ruke", baš kao što je to napravio i u slučaju ugostiteljskog objekta, ovog ljeta otvorenog  bez potrebnih dozvola, a točno nasuprot Banovine, zgrade u kojoj je smještena gradska administracija. Na vrijeme da spasi svoj obraz, ali ne i prvu žrtvu. Jutro nakon priopćenja, glasnogovornica MOS-a tvrdila je kako problema nema, te da se centar otvara. "Radi se punim intenzitetom, završavaju se pristupne ceste, pune se police u trgovinama... Sve je u završnoj fazi, a tijekom ovoga vikenda obavili smo i sve predradnje za svečani program, znači postavljanje pozornice, razglasa, videozidova... Brojimo zadnje minute", kazala je ushićeno za lokalne novine Natalija Bradarić, glasnogovornica investitorske tvrtke “Mejaši prvi”.

Nije otvaranje, ali jest proslava

Isto popodne, stiglo je novo priopćenje iz MOS-a: "Budući da je izgradnja trgovačkog centra dovršena, u srijedu ćemo svečanom proslavom s investitorima, poslovnim partnerima, prijateljima i svima koji su sudjelovali u ovom projektu obilježiti završetak radova". Nije otvaranje, ali jest proslava. Čudom su se čudili radnici centra koji tamo već danima skladište robu jer, kako su na svoje oči vidjeli, prostor nije ni približno gotov. No veselo slavlje s malo izmijenjenim razlogom pomutila im je vijest o pogibelji radnika na gradilištu u utorak oko 18.30 sati prilikom radova na izgradnji prilaznog puta trgovačkom centru.

Kako su javili lokalni mediji "prema neslužbenim informacijama, 56-godišnjeg je zaposlenika -Cestara udario kamion koji se kretao unatrag i na mjestu ga usmrtio".  Jednog od mnogih koji su u žurbi pokušavali dovršiti barem dio nedovršenog glomaznog projekta temeljenog na varanju građana i nesposobne uprave. Onog koji će zajedno s tugujućom mu obitelji poslužiti za "damage control" i skretanje pažnje s nevjerojatnog pokušaja izvrtanja propisa RH riječima saučešća obitelji i dijeljenju hrane namijenjene proslavi u dobrotvorne svrhe, kako su najavili iz MOS-a.

 

Lupiga. Com
Naslovna fotografija:skyscrapercity.com