Najstariji

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Najstariji

Mnogo nas je koji pamtimo prijelaz između dva stoljeća. Posrećilo nam se jer eto, to je bilo nedavno! No, koliko je onih koji pamte dva prijelaza sa stoljeća u stoljeće? Takvih je malo. Jedan od njih je i Japanac Yukichi Chuganji, najstariji čovjek svijeta.
Yukichi je stvarno proživio svakakva vremena i mnoge ratove. Na žalost gotovo nitko ne doživi tolike godine. Neki kažu možda je i bolje.
Danas je ovaj Japanac proslavio svoj 113. rođendan. Živi na japanskom otoku Kyushu, gdje je i rođen, na jugozapadu ove države i bivši je uzgajivač jednog od najvećih "otkrića" istočnoga svijeta, dudovog svilca. Zanimljivo je kako na ovom otoku živi i najstarija žena svijeta Kamato Hongo (114), a tu je 120 godina živio još jedan rekorder.
Do svojih devedesetih godina Yukichi je bio dobra zdravlja, te se često kretao pa i glasao na izborima, ali zadnju jedanaestinu svoga života ne osjeća se dobro. Zbog slabog vida ne izlazi iz kuće, a izgubio je i na apetitu, pa jede sve manje obroke. Najjača veza sa vanjskim svijetom mu je kčerka Kyoko (72) s kojom živi.
Nakon smrti Sardinijanca Toddea u siječnju ove godine, Yukichi je postao najstariji čovjek svijeta i kao takav ušao u onu knjigu rekorda, koju zovu Guinessovom knjigom rekorda. Kako je prosjećna dob života u Japanu iznimno visoka, neki željni rekorda se nadaju da bi Yukichi mogao postati najstarija ikada živuća osoba. Za sada je to nažalost, pokojna Francuskinja koja je doživjela 122 godine i 164 dana. No još će do tada Save proteći.
Novinarima je slavljenik izjavio kako mu je drago što ih on ovako star veseli.
Novinari Yukichia nisu pitali koja je njegova tajna dugoga života, vjerojatno sumnjajući kao i ja u postojanje bilo koje takve tajne. Na kraju zamislite se nad činjenicom da je čovjek rođen 1889. godine!