Najveći festival svijeta

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Najveći festival svijeta

Šta ovaj radi? Ništa! To je samo jedan od 20 000 performancea, koje će posjetitelji Edinghburga moći vidjeti tijekom 20 dana Fringe Festivala. Kažu kako je Edinburgh u kolovozu jedno od najboljih mjesta na svijetu, a da tome dobrim dijelom pridonosi upravo ovaj festival. Ove godine je najavljeno i sudjelovanje nekih mega zvijezda među kojima su zasigurno najpoznatiji Susan Sarandon i Tim Robbins

Jučer je šarenom paradom otvoren Fringe Festival u Edinburghu, poznat po brojnim kontraverznim predstavama.  Festival koji će trajati do 26. kolovoza svake godine privlaći tisuće posjetitelja u ovaj škotski velegrad, a na jučerašnjem otvorenju prisustvovalo je oko 150 000 ljudi. Oni koji su imali priliku vidjeti Fringe kažu kako je cijelu stvar najlakše opisati kao anarhični bućkuriš muzike, drame, plesa, komedije i sve skupa svega i svačega. Službena stranica www.edfringe.com festival pak opisuje kao masovnu eksploziju kulturno-umjetničkog izražaja. Organizatori se diče i podatkom kako se tijekom festivala može vidjeti nevjerojatnih 20 000 performancea i to sve bez ikakve službene selekcije, što je navodno i najveća draž cijelog događaja. Nekim kalkulacijama izračunato je kako bi pojedinačno gledanje svakog od performancea trajalo tri godine i 355 dana. Svi ovi podaci dokazuju kako je Fringe zbilja najveći svjetski festival. Među nekim predstavama moći će se vidjeti i neke hollywoodske zvijezde, kao što su Susan Sarandon i Tim Robbins koji će glumiti u predstavi "The Guys". Naravno za taj događaj znatiželjni će morati izdvojiti i hollywoodsku cijenu od 15 funti iliti 175 kuna.
Fringe je po prvi puta održan, naravno spontano, 1947. godine i od tada je postao jedna od mnogobrojnih škotskih tradicija. Svake godine budu obrađeni neki svjetski top događaji, kao što je pad Berlinskog zida, Falklandski rat ili smrt princeze Diane. Ove godine festival će se pozabaviti prošlogodišnjim događajem koji je zapanjio svijet kada su se avioni zabili u tornjeve njujorškog WTC-a. Svoju predstavu "Project 11.9." pripremili su i studenti University of New York, koji će prikazati kako je spomenuti događaj djelovao pojedinačno na svakog od njih. Jedna od čestih tema bit će i nedavno završeno Svjetsko nogometno prvenstvo, koje će biti temom zanimljivih karikirajućih predstava, kao što je "Dečko s magičnim stopalima". Prikazivanje takvih događaja na neuobičajene načine kod mnogih ljudi izaziva gnušanje, tako da nerijetko bude i onih nezadovoljnih s pojedinim performanceima.
Organizatori se nadaju kako će ove godine probiti barijeru od 900 000 prodanih karata. Do sada je rekordna prodaja zabilježena prošle godine kada je prodano 873 887 karata (jednako 6 636 093 funti), što je primjerice 70% više od prodanih karata na slavnom teniskom turniru u Wimbledonu. Svaka deveta karta bude prodana posjetitelju iz inozemstva. Koliko ono mi zaradimo od turizma?