NAKON OTKAZANE SJEDNICE VIJEĆA FILOZOFSKOG: "Sad se jasno vidi da je problem rektor"

H.Š.

14. listopada 2016.

NAKON OTKAZANE SJEDNICE VIJEĆA FILOZOFSKOG: "Sad se jasno vidi da je problem rektor"

Nastaviti stopama razriješenog dekana Vlatka Previšića očigledno je plan i program vršitelja dužnosti dekana Filozofskog fakulteta u Zagrebu (FFZG) Željka Holjevca. Na sjednicu Vijeća FFZG-a ponovo nisu pozvani predstavnici studenata, a dio profesora u radu takvog krnjeg tijela ponovo nije željelo sudjelovati jer ga ne smatra legalnim. Tako je, zbog nedostatka kvoruma, otkazana prva sjednica Fakultetskog vijeća u novoj akademskoj godini, i prva koju je sazvao novoimenovani, od rektora Damira Borasa i Senata Sveučilišta postavljeni vršitelj dužnosti dekana. 

"Kriza upravljanja na našem fakultetu i dalje traje, unatoč nadama da će se nakon smjene dekana Previšića situacija smiriti", stoji u tekstu što su ga na sjednici Vijeća pročitali članovi Inicijative Vijeća FFZG-a.

"Ipak, sada se jasno vidi da nije samo bivši dekan bio problem nego i rektor, koji umjesto da brine o statutarnosti i legalnosti funkcioniranja Sveučilišta neprestano proizvodi pravni kaos i produbljuje sukobe", zaključuje se u tekstu koji navodi tri dokaza u prilog toj tezi.

Najprije, rektor onemogućava rad legalnog Vijeća.

"Rad Vijeća bez studentskih predstavnika jednostavno nije legalan, a puko brojčano održavanje kvoruma nije garancija legalnosti sjednica i odluka koje sa na njima donose, jer studentskih predstavnika na sjednicama Vijeća nema ne zato što ih sjednice ne bi zanimale, nego zato što su izbačeni i ušutkani: prošli put tijelima zaštitara, a sada rektorovom zloupotrebom duha zakona", mišljenje je dijela članova Vijeća, a s kojim je i v.d. dekana Holjevac, kao i javnost uostalom, bio upoznat. Usprkos tome zloupotrijebio je Odluku o raspuštanju Studentskog zbora što ju je donio rektor Boras, a izglasao Senat, na isti način na koji je to prije njega pokušavao i Previšić. Rektora Borasa članovi Inicijative Vijeća pozivaju na odgovornost zbog toga što je i nova Uprava koju je postavio onemogućila rad Vijeća u skladu s njegovim nužnim sastavom koji propisuje Statut.

damir boras"Sad je jasno da problem nije bio samo Previšić nego i rektor Boras" (FOTO: Hina)

Rektor također onemogućava razrješenje spora Uprave i Vijeća Fakulteta, navodi se kao drugi argument tezi o Borasovoj odgovornosti za višemjesečnu krizu.

"Pritom rektor svjesno ustraje na kršenju zakona jer je na sjednici Senata u utorak donio još jednu odluku o imenovanju v. d. prodekana premda su ga predstavnici sindikata (NSZVO-a) prethodno upozorili da to predstavlja kršenje zakona", navodi tekst koji potpisuje Inicijativa te nabraja i nove primjere; odluka o raspisivanju prijevremenih izbora za Studentski zbor, iako ona nije u nadležnosti rektora već fakultetskih Vijeća, te naplata participacija i školarina bez odluke Vijeća.

"Dakle, umjesto da smiri situaciju, što javno iznosi kao cilj, rektor zaobilaženjem Vijeća i oktroiranjem uprave FF-a zapravo potiče sukobe", kaže se u tekstu, a podsjetiti treba da slučaj Filozofskog nije i jedini slučaj u kojem rektor sebi uzima ovlasti iznad Fakultetskog vijeća. Kako je Lupiga prva pisala, Boras je nedavno odlučio i o imenovanju voditelja Hrvatskih studija (HS) usprkos tomu što kandidat nije dobio podršku ni relativne većine članova Vijeća HS. 

Različito se "trenira strogoća" i na Studentskim zborovima, pa rektor raspušta onaj na FFZG-u, premda o opravdanosti takvog poteza tek treba odlučiti Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, dok istovremeno neupitnim smatra Studentski zbor Tekstilno-tehnološkog fakulteta (TTF) premda studenti na tom fakultetu ne mogu doći niti do informacije tko su uopće članovi tog tijela koje bi ih trebalo predstavljati. 

FF VijećePosljednja sjednica za mandata dekana Previšića otkazana je iz istog razloga - studentima nije dozvoljeno sudjelovanje na sjednici (FOTO: Lupiga.Com)

Na kraju, kao treći argument tekst Inicijative pročitan uoči otkazane sjednice Vijeća FFZG-a navodi rektorovu odgovornost za blokadu FFZG-a i moralnu ucjenu.

"Sve sadašnje i buduće moralne ucjene i pokušaje uprave Fakulteta ili rektora da na druge prebace odgovornost za sudbine kolega ne treba shvatiti nikako drukčije nego kao demagošku podvalu. Odgovornost za institucionalnu paralizu, koja je već prisutna i koja će se očito nastaviti, snose isključivo oni koji uporno i konstantno krše statute i zakone, uzurpiraju ovlasti, opstruiraju proceduralne korake i rokove te klijentistički zloupotrebljavaju institucije kojima su na čelu", zaključuje se u tekstu koji završava postavljanjem uvjeta nužnih za povratak fakulteta u normalne okvire rada, a koji su već spomenuti u obraćanju Inicijative uoči sjednice Vijeća.

To su najprije povratak legalno izabranih studentskih predstavnika u Vijeće, jer njihov mandat neovisan je o mandatu Studentskog zbora, potom hitno pokretanje procedure izbora novog dekana, ukidanje odluke o imenovanju prodekana jer to nije u ovlasti rektora i Senata Sveučilišta.

"Sve ove zahtjeve moguće je vrlo jednostavno ispuniti – tako da v. d. dekana za sljedeći tjedan sazove sjednicu FV-a na koju će biti pozvani i studentski predstavnici, na kojoj će prva točka dnevnog reda biti pokretanje postupka izbora novoga dekana te na kojoj će Vijeće dobiti priliku da se očituje o v. d. prodekana", stoji u tekstu koji na kraju kolegice i kolege članove Vijeća poziva da postupe po svojoj savjesti i suprotstave se uplitanju rektora u procese odlučivanja na Fakultetskom vijeću.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Lupiga.Com