Ne daj krokodile

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Ne daj krokodile

Sve češći su pokušaji trgovine ugroženim životinjskim vrstama, a jedan takav pokušaj uspjeli su zaustaviti carinici na londonskom Heathrowu. Tom prilikom su postigli da nijedan od deset afričkih patuljastih krokodila, ne postane kućni ljubimac ekstravagantnih "ljubitelja" životinja.
Carinska služa londonskog aerodroma Heathrow, inače poznatog kao najopterećeniji svjetski aerodrom, spriječili su pokušaj krijumčarenja rijetke vrste afričkih krokodila. Riječ je o deset afričkih patuljastih krokodila, koji spadaju u zaštićenu vrstu koja je vrlo blizu izumiranju. U Zapadnoj Africi ova vrsta je cijenjena kako zbog svoje kože, tako i zbog mesa, što ju je dovelo do statusa izumiruće vrste. Krokodili su u London stigli iz Nigerije, u kojoj živi najveći broj ove krokodilske vrste, koji se procjenjuje na oko 65 000 jedinki.
Životinje su pronađene u prtljažnom prostoru aviona koji se spremao za polijetanje prema Koreji. Krokodili su živi i u dobrom stanju, a ostat će u Velikoj Britaniji gdje će biti priključeni programu razmnožavanja, u nadi kako će se barem njihovi potomci moći vratiti u Nigeriji i dati svoj udio u opstanku ove vrste. U falsificiranim dokumentima za izvoz stajalo je kako je ova životinjska vrsta nezaštićena te je trgovina njome dopuštena, s čime su krijumčari pokušali izbjeći odredbe međunarodne konvencije o ugroženim životinjskim vrstama. Upravo trgovina ovakvim rijetkim vrstama polučuje izvrsnu zaradu, budući da su kod bogatih osoba takve egzotične životinje najpopularniji kućni ljubimci.