Neću da mi narastu rogovi!

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Neću da mi narastu rogovi!

Tijekom kratkog, ali u američkim medijima neprimjetnog sastanka izaslanstva Hrvata u USA, američka administracija opet je pritisnula Račana da dopusti uvoz genetski modificirane hrane u Hrvatsku. Ponosan na odluku da zabranimo ulaz takve hrane, novica o činjenici da nećemo još dugo moći održavati takvu zabranu, posebno uz činjenicu da smo veliki uvoznici hrane..

malo o genetski modificiranoj hrani
Genetska manipulacija podrazumjeva vađenje selektiranih gena iz jednog organizma (životinje, biljke, insekta, bakterije, virusa) i umjetno prebacivanje u kompletno druge vrste (primjerice soju) što za posljedicu ima promjenu pojedinih svojstava. Ubačeni geni ulaze u sve stanice takve soje i postaju njeno “vlasništvo”. Temeljna razlika u načinu gledanja Amerike i Europe na GM-sirovine za proizvodnju namirnica je u tome što se u Americi na preko 50% nekih usjeva koristi genetska manipulacija!

Republika Hrvatska tako je u 2001. godini uvezla hrane za više od milijardu američkih dolara i jedina je zemlja u Europi koja uvozi čak i mlijeko.
Uvozi se i onih žalosnih pet proizvoda kojih dovoljno proizvodimo za svoje potrebe, a to su kukuruz, piletina, pšenica, jaja i vino. Prijeteći nam tužbom WTO-u (svjetska trgovinska organizacija) Amerikanci nas stavljaju pred gotovo svršen čin. Možda bi mogli to upozorenje shvatiti i kao ultimatum, ali naš ministar Božo Kovačević kaže da je to ipak samo preporuka. Američki stručnjaci tvrde da je takva hrana uvelike isplativija, te da ne izaziva nikakve bolesti i alergije, dok domaća www.zelena-akcija.hr i stručnjaci za hranu tvrde baš suprotno. Tko je u pravu, a tko nije, iz našeg kuta gledanja, pomalo je nejasno, osim činjenice da jedni vjerojatno dobro zarađuju na toj hrani, a drugi su ogorčeni protivnici iste.
U današnjem večernjem listu, saborski zastupnik HSP-a, gosp. Miroslav Rožić, koji je inače magistrirao biomedicinu i ekotoksikologiju rekao je nešto zanimljivo što bi vas u budućnosti ipak moglo povući na zdravu hranu u kojoj nema promjenjenih gena. On kaže: "Jedući takvu rajčicu ili govedinu uzgojenu s genetički modificiranom hranom, ne znate hoće li ljudskom rodu za 100 ili 500 godina narasti rogovi ili škrge. Bilo bi to, međutim, manje zlo od onoga što bi se ljudima u budućnosti moglo dogoditi".