Neću kavu na ovakav način!

miro@lupiga.com

10. lipnja 2003.

Neću kavu na ovakav način!

Kad mladi par na reklami ugodno srče svoj Nescafe u krevetu, šalju nam poruku - život je lijep. On je mladi menager sa dobro plaćenim poslom, a ona manekenka u Parizu. Uz bogatu aromu kave, bogatstvo okusa, možda padne i kakav poljubac. Pa tko bi uz to sve mislio na afričke farmere koji proizvode tu kavu.
Nestle je jedan od četiri najveća svjetska proizvođača kave u svijetu (ostala tri su: Kraft, Procter & Gamble and Sara Lee, plus njemački gigant Tchibo), koji u svojoj ponudi ima dva najpoznatija svjetska branda: Nescage i Gold Blend. Svake sekunde u svijetu popije se 3 900 šalica kave u preko 120 zemalja svijeta. Da bi ta kava došla u vaše domove, potrebno je par milijuna farmera širom svijeta, koji uzgajaju i proizvode takvu vrstu kave. Kontrolom cijena kave na tržištu, ove četiri kompanije uspjele su sniziti cijenu kave na najnižu u zadnjih 100 godina. Takva politika kompanija dovela je tih par milijuna farmera i njihovih obitelji na egzistencijalni rub, i možemo slobodno reći da im se fućka za njih.
I tako, skrivena iza arome, u svijetu se odvija jedna od najvećih kriza kave u povijesti. Kavena kriza, po izvještaju stručnjaka, ubrzano se pretvara u katastrofu koja će imati nesagledive posljedice po cijelu svjetsku ekonomiju. I premda iz naše perspektive izgleda kao da se tu ništa ne može promijeniti, ipak postoje male šanse da se situacija popravi. Na stranici www.maketradefair.com možete ponešto naučiti o globalnim kompanija koje grade svoje bogatstvo na umovima pohlepnih i želudcima gladnih. Tu možete poslati mail nekima od direktora kompanija i tako se priključiti još tisućama onih koji također misle da tu nešto smrdi. Možete nešto naučiti i o svjetskoj trgovini ili o pravnim i ljudskim načinima da se spriječi izrabljivanje. Tu je i izvještaj svjetske komisije za kavu koja predviđa lošu budućnost za djecu farmera. Da se ipak nešto da napraviti, pokazalo se u posredovanju između Etiopije i Nestle-a, gdje je postignut dogovor o poštenijim plaćama za farmere kave. Nije puno, ali je dobro zbog ravnoteže među zvijezdama.