Ode Oskar u BiH

Secret

14. ožujka 2002.

Ode Oskar u BiH

Osim što nas je iznenadio Danis Tanović pokupivši Oskara za svoj film "Ničija zemlja", ove je godine bilo iznenađenja i pri dodjeli nagrada za glavnu mušku i žensku ulogu, koju su po prvi puta u povijesti pokupila dva tamnoputa kandidata.
Noćas u tri sata po našem vremenu počela je 74. dodjela Oskara, koja se nakon 42. godine iz Los Angelesa preselila u Hollywood. U direktnom prijenosu mogli smo uživati već i pola sata prije samog početka dodjele tih prestižnih nagarda, dok su se na crvenom tepihu izmjenjivale zvijezde poput Julije Roberts, Russella Crowea , Cameron Diaz, Cate Winslet, Elijaha Wooda i ostalih.
Ceremoniju je sa suzom u oku otvorio Tom Cruise sa osvrtom na prošlogodišnju američku tragediju i njegovim dirljivim govorom o značaju filma. Nakon njega na sceni se stvorila Whoopy Goldberg, spustivši se sa plafona u ljuljačci obučena u stilu Moulin Rougea, te je do kraja predstave izmjenjivala svoje ekstravagantne kreacije, a u jednom trenutku pojavila se i u hobitskim stopalima.
A što se samih nagrada tiče, prvo i najveće BRAVO, upućujemo našem bosanskom susjedu Danisu Tanoviću, koji je s filmom "Ničija zemlja" potukao favoriziranu francusku "Amelie" i po prvi puta odnio taj prestižni kipić u susjednu nam BiH. Nakon što su mu Oskara uručili Sharon Stone i John Travolta, Danis se na tečnom engleskom zahvalio svojim suradnicima, producentu Čedomiru Kolaru i američkom disributeru United Artist i završio riječima: "Ovo je za moju zemlju, za Bosnu". Ajde, baš nam je drago.
Film koji se najviše pozlatio je "Genijalni um" koji je pokupio nagradu za najbolji film, njegov redatelj Ron Howard za najbolju režiju, Akiva Goldsman za adaptirani scenarij i Jeniffer Conelly za najbolju sporednu ulogu.
U kategorijama najboljeg glumca i glumice, po prvi puta u povijesti su trijumfirali tamnoputi kandidati: Denzel Washington i Halle Berry koja je lila krokodilske suze, te se nikako nije mogla sabrati kako bi izrekla svoju zahvalu.
"Gospodar prstenova" koji je bio nominiran u 13. kategorija, nije odnio ni jednog glavnog Oskara, ali je ipak pokupio četiri kipića: za kameru, glazbu, šminku i specijalne efekte.
Po dva kipića dobil su filmovi "Pad crnog jastreba" za montažu i za zvuk, te "Moulin Rouge" za scenografiju i kostimografiju.
Nagradu za najbolju pjesmu odnio je Randy Newman za pjesmu "If I Don't Have You" iz filma "Monster's Inc" nakon što mu je Oskar u toj kategoriji izmaknuo čak 16 puta.
Nagradu za životno djelo dobili su Sydney Poitier, do jučer jedini tamnoputi dobitnik Oskara za glavnu ulogu i Robert Redford.
Za najbolji dugometražni crtani film proglašen je "Shrek-zeleno čudovište", najbolji kratki crtić je "For the Birds", kratki igrani film "The Account", kratki dokumentarac "Thoth", dugi dokumentarac "Murder on a Sunnday Morning", a nagradu "Gene Hersholt" koja se dodjeljuje za humanitarni rad, dodjeljena je Arthuru Hilleru.
Na kraju možemo zaključiti da je najveći ovogodišnji gubitnik "Harry Potter" koji kao što ste primjetili nije osvojio ništa.