OSCAR

Vuk

14. ožujka 2002.

OSCAR

Kipić koji vidite sa vaše lijeve strane izradio je Cedric Gibbons, čovjek koji je primio 11 puta nagradu za umjetničko djelovanje. Kip slikovito prikazuje viteški stav koji predstavlja pet kategorija Akademije u koju su uključeni : glumci, režiseri, producenti, tehničari i scenaristi. Nadimak je dobio kada su Margaret Herrick i djelatnici Akademije rekli da ih kip podsjeća na njezinog strica Oscara. Službeno je od strane Akademije upotrebljen 1939-e godine. Ove godine, 24. ožujka kipići će biti podjeljeni po 74-i put u povijesti. Što je novoga, tko su nominirani i što kaže statistika
Na ovogodišnjoj dodjeli Oscara kao prvi novitet izdvajamo dodjelu te nagrade za najbolji dugometražni crtić. Među nominiranima za glavnu mušku ulogu po prvi put se nalaze dva crnca, to su Will Smith i Densel Washington, a zanimljivo je da se Russell Crowe ove godine u istoj kategoriji nalazi treći put zaredom, prošle godine je uzeo kipić za film "Gladijator". Ostala dvojica su Sean Penn i Tom Wilkinson. U ženskoj konkurenciji za najbolju glumicu uz Judi Dench, Nicole Kidman, Sissy Spacek i Renée Zellweger prvi put nakon '93 imamo crnu malu, Halle Berry.
Tako prvi put od 1972. imamo troje crnih perla u nominacijama za glavne uloge. "Gospodar prstenova" je nominiran u "samo" 13 kategorija pa ima ulogu daleko najpopularnijeg filma lani kao "Titanic" sa svojedobnih 14 nominacija. Režiseri koji uživaju posebnu pažnju ove godine su Peter Jackson(Gospodar prstenova) i Baza Luhrmann(Moulin Rouge), a nominirani su i "Harry Potter i kamen madraca"(kako bi to rekao Božo Kovačević), "Amelie" i "Gosford park".
"Shrek", "Monster's Inc" i "Jimmy Neutron: Boy Genius" su svi filmovi nastali kompjutorskom animacijom i ujedno svi nominirani u toj kategoriji. Za kraj ćemo spomenuti jednog od junaka Oscara Johna Williamsa koji je ove godine nominiran u kategoriji za orginalne glazbe za filmove "A.I.-umjetna inteligencija" i "Harry Potter". To su mu 40-ta i 41-a nominacija u životu, a dosad je dobio 5 Oscara. Više nominacija od njega skupili su samo Walt Disney-64 i Alfred Newman-45. Junak bi mogao postati i Dennis Muren koji radi na vizualnim efektima(A.I.), a osvoji li kipić postat će rekorder u broju osvojenih Oscara, devet komada.
Miro će mi oprostiti što kao zadnje spominjem film njegovog zemljaka bosanca Danisa Tanovića, film ratne tematike sa Brankom Đurićem, Reneom Bitorajcem, Filipom Šovagovićem i Katrin Cartlidge u glavnim ulogama koji je također nominiran u kategoriji stranog filma.