Petak za izuzetak

Ivan Kegelj

28. rujna 2003.

Petak za izuzetak

Dragi moji ljudi s Lupige, petak je kako je poznato kod nas odavno proglašen "danom za metak". Ako je petak dan za metak, onda u tjednu što je pred nama vrijedi napraviti izuzetak, te od uobičajenog petka - dana za metka, treba napraviti jedan neobičan petak - u ljudski obavezan izuzetak.

Kakav izuzetak, pitate se, ali tu sam ja, dovoljno dokon (moja baba bi rekla - iskon) da vam objasnim.
Daklem, u idući petak valja napraviti izuzetak i zajebati metak, ali na jedan vrlo profinjen način.
Obriješ se ili štucuješ bradu i brkove. Umiješ se, opereš zube i uši, ma istuširaš se ako je već dotle došlo.
Stavi onog sranja pod pazuh..., napravi sve kao da je to običan petak - onaj za metak, a ustvari spremaš zaheb - izuzetak. 
Obučeš gaće i najbolje farmerice, staviš noge u čiste čarape pa u crne cipele il' šarene tene. Gore majica kratkih rukava pa deblja dužih rukava. Nosiš jaknu? Ma jest malo zahladnilo.
Gdje ćeš, pitaš se? Ovisi gdje živiš.
Uglavnom, prema "Sveučilišnoj", pa tamo prođeš malo dalje, pa onda skreneš kao da ćeš prespavat ispod mosta, a onda ne prespavaš ispod mosta nego kreneš desno, pa onda još malo tamo i tu si. Ovi s autom nek pitaju usput.
Kad dođeš u Močvaru na ulazu pokaži kartu (koja, usput rečeno podrhtavajućim glasom "pjeva" 55 u pretprodaji, a 70 oposuma u prodaji), prođi kraj redara, uđi u unutrašnjost građevinskog objekta i unutra će te čekati Boban Marković i orkestar.
Sve kune koje si ponio zapij na šanku, a kad oni počnu svirat ti slušaj, pa skači, pleši i radi druge stvari koje ti budu padale napamet. Kad ti padne na pamet metak, ti posudi od frenda pa opet otiđi na šank i naruči sebi i njemu. Kad drmnete valjda će i on zvat' jednu, pa popijte i to, pa opet orkestar.
Naravno, kroz neko vrijeme opet će ti na pameti bit metak, a kad to bude - ti nađi mene, a ja ću platit još jednu turu, i sebi i tebi.
Kratak razgovor, svako sebi, a ti onda opet poslušaj kako ovi i šta sviraju. Metak će ti na pamet pasti još eventualno jednom, jer ako si pristojan čovjek do tad bi trebao biti pijan kao Šeks. Kako ni jedna djevojka ne voli čovjeka pijanog kao Šeks - nema šanse za metak. Ako je, pače, djevojka i sama pijana, recimo pijana kao Jasminka Šipka, te ukoliko ista frontalno nasrne i pripije ti se uz junačku grud, sve unatoč činjenici da se tebi ne može dići jer si pijan kao Šeks - ti nemoj. Reci neću. Zašto?
Zato jer si pijan kao Šeks i možeš joj samo puhati pod rep. A zašto si pio, pitaš se. Pa zato jer je petak za izuzetak. A zašto je petak za izuzetak? Zato što je petak za Bobana Markovića i orkestar. Podsjetimo, u Močvari od oko 21.00 pa nadalje.