Pismo Onuru iz Bosne

Ivan Kegelj

19. studenog 2010.

Pismo Onuru iz Bosne

Predstavljamo vam urnebesno Pismo Onuru iz Bosne. Izvjesni Kenan Alagić legendarnom Onuru udijelio je nekoliko savjeta, nižući pri tom svoja zapažanja o radnji sapunice koja je, osim Hrvatske, osvojila i Bosnu i Hercegovinu. Kenan, rekosmo, Onura savjetuje što i kako dalje, a na kraju pisma otkriva mu i motiv koji ga je ponukao da se baci na pisanje. Treba mu, naime, "hiljadarka do plate", a zna da Onur ima. Uz obavezan selam obitelji, Kenan na koncu kaže: "Ako ti bude dosadno, mogu doći i noćiti kod tebe jednu noć."


Dragi Onure, prvo merhaba. Kako si? Izvini što ti ovako pišem, ali nemam na kreditu pa mi bezveze da ti zvrcam da me ti nazoveš. Sramota me. Pa ni ti pare ne bereš na grani već zarađuješ, još sa 'nakim kolegom. Koji je onaj Kerem govno!

Kerem - govno


De mi reci kako zdravlje? Sve mi te nezgodno pitati, da ti često ne jedeš suho? Salame, kruha, paštete? Imam osjećaj da imaš problema sa tvrdom stolicom, pa su ti oči malo izletile naprijed. Ili je to ili ti je proradila štitna. Poslušaj me, otiđi se ti pregledaj, izvadi nalaze. Ljekari štrajkuju, ali barem se ti ne moraš gubati. Imaš pare, otiđi k'o gospodin privatno. Poslušaj me. Ujutro nemoj ništa jesti, ponesi pišaku odmah od kuće i leti rano da budeš prvi, prije ćeš opremiti.

Zašto su ti oči izbuljene druže? Da nije štitna žlijezda?


Ne gledam te svaku noć, stara moja gleda. Pa onda i ja uz nju počeo. Objasnila mi je šta je bilo prije pa sam malo pohvatao.
 Znaš šta ću ti reći ? Fini ste, brate. Gledam kako nema nikakvih silikona, ljubakanja na svakom ćošku. Fina familija. Onda ne pije niko, nema p'janih. A i nemoj vala piti. Gledam onog Burhana, Bog mu dao, uvijek tespiha. Nemoj radi njega, sramota je. Stariji čovjek. Ja računam da je i on nekada pio, malo heri ustima kad govori k'o da je bilo šlagiran.

Burhan - Bog mu dao zdravlja
 

Ako ti i dogruha da popiješ, sakrij se negdje, gruhni koju i bježi kući. Nemoj radi dida. Nemoj jebem ga ja... Znam ja da ti nije lako. Vidim, nisam budala.
 
Onda brate često nešto pucaju na tebe. I kod nas se pucalo, ali tebe je baš obladalo. Čuvaj se ti i kad završi serija, bojim se ja da su se oni obuli da te ubiju, pa će te ubiti u kakvoj drugoj seriji. Gluho bilo! Znaš šta mi se svidjelo? Ono kad su te ranili. Rahatluk brate. Ranili su te, ali si odmah u istoj epizodi ozdravio i nazad na posao. Nema k'o kod onih, rane ga i leži 30 epizoda. Džaba je stari, kad je ko navik'o raditi i zarađivati. Svaka tebi čast!

Šeherzada malo jede govna


Nemoj se uvrijediti, ali Šeherzada malo jede govna. Ti baš k'o pašče oko nje, a ona ni mukajat (nadam se da razumiješ ovo mukajat, morao bi - ti si Turčin). I onda gledam, pomiriste se. Znaš kako mi je bilo drago. K'o da sam se ja pomirio.

Htio sam ja tebi reći, nemoj navaljivati. Čekaj kakve kiše i grmljavine i vodi je u šumu. To ima na filmovima i to upali. Malo se ona i prepa'ne šume i grmljavine, malo okisne pa joj ledeno i moli Boga ići, a onda i kad kiša pada po tebi - možeš uvijek reći da pomažeš zbog nje, ne vidi ona jesu li suze ili kiša. Vala ako to ne upali, goni to od sebe. To nije za držati. Ali, eto hvala Bogu dobro je.

Malo si ti njoj i uzeo za 'nolke pare!


Bome sad i ti pamet u glavu! Mladi ste obadvoje, niste djeca.
Ono dijete treba oca. Nemoj biti budala. Obadvoje mladi, zdravi, imate para, kredita nemate, šta ćete. Moliti Boga da podulji zdravlja do penzije. Znam ja da tebe sad to malo boli što si ti njoj platio, ali de, šta ćeš. Nisi ti znao da je djetetu za bolnice. Hej, ćuti, sva šteta u tome. Neka i ona malo onaj jezik skrati. Valj'o si joj kad si dao pare. Znaš šta ću ti reći? Malo si ti njoj i uzeo za 'nolke pare. Ja njih nemam, ali da sam imao te pare i da mi je došla 'nako mlada cura i tražila one pare, znaš li šta je? Ja računam da bi morala dovesti svu žensku rodbinu od 18 do 80 godina, sve pokretno i zdravo. Pa ni ti pare ne bereš. Da svako jutro ustaješ i ideš na posao, zaradio si ih. A još to je i tvoja firma, pa plate radnicima, pa doprinosi, pa materijal, nema tebe tu niđe. Ali, de - ne može insan kad je taki. Nek' si ti njoj dao. Sevap je bogami. I eto de, vidi kad Bog hoće, da vas dvoje sada hodate. Ta, dragi Bože sudbine.
 
Zadržavam li ja tebe? Haj neću ti više smetati.
 
Nego mislio sam te pitati, nemoj me pogrešno shvatiti, da nebi im'o hiljadu do plate? Ja njih sada nemam, ali prve koje budu tvoje su. Znaš da ću vratiti. A i ako ti bude dosadno mogu i doći noćiti kod tebe jednu noć, pa kontam nije ni hiljada neka para, a neće ni meni ništa biti.... Ništa, nego čujemo se. Selami svojima, didu posebno pa se čujemo.

Kenan Alagić