Potvrđen uzrok potonuća Kurska

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Potvrđen uzrok potonuća Kurska

Nakon gotovo tri godine od pogibije mornara na ruskoj podmornici Kursk, njihove obitelji saznale su pravi uzrok zbog kojeg su ostale bez svojih najdražih. Dugo se nagađalo koji bi uzroci mogli biti, dok detaljnim ispitivanjem djelomično izvađenog Kurska, nije ustanovljeno kako je potonuće uzrokovao torpedo i to ne neki strani, već domaći, ruski torpedo sa samoga Kurska.
Svi se još uvijek dobro sjećamo tragedije koja se dogodila 12. kolovoza 2000. godine u Barentsovu moru, kada se ruska vojna podmornica Kursk našla u problemima, koji će se kasnije pokazati kobnima za 118 članova posade. U nekoliko dana ruske spasilačke ekipe nisu uspjele učiniti ništa za vojnike zatočene u Kursku, 108 metara ispod razine mora. Kada je postalo jasno kako na Kursku preživjelih više nema, Rusi su zatražili stranu pomoć koja je nakon poziva uspjela ući u podmornicu i službeno potvrditi smrt 118 osoba. Zanimljivo je i to kako su najaktivniji pomogači, Norvežani uspjeli u podmornicu ući za samo 48 sati i to kroz otvor za koji su Rusi tvrdili da ne može biti otvoren. Ustanovljeno je kako i to da podmornica ne može biti olako izvađena, te se pristupilo izradi opsežnog plana koji je zaživio u srpnju prošle godine (opširnije o samom planu pogledajte ovdje).
Na samom početku ove nezapamćene tragedije za sve se okrivljavala zaostala mina iz drugog svjetskog rata. Potom je objavljeno kako je Kursk doživio sudar, ali ne i kakav sudar. Oni s dobrim nosom, odnosno poznavatelji situacije u Vojenno-morskoj flot Rossiji odmah su zaključili kako je uzrok potonuća - torpedo. Bili su u pravu. Ruske vlasti jučer su priznale kako je uzrok potonuća slavne atomske podmornice, eksplozija jednog torpeda koji se nalazio na podmornici. Riječ je o 650 milimetarskom torpedu "Tolstuška" koji je funkcionirao uz pomoć tekućeg superoksida, goriva koje su sve ostale zemlje odbacile smatrajući ga nesigurnim u toj svrsi. Usprkos tome Rusi su nastavili po svome, ponajviše zahvaljujući činjenici što je to gorivo i višestruko jeftinije od ostalih. Dakle, probno ispaljivanje jednog od torpeda rusku mornaricu koštalo je 118 života i što je čini se njima još i važnije - skupe podmornice, koju su tako ljubomorno čuvali. Vlasti još uvijek nisu dale nikakvu ispriku, pa čak niti objašnjenje za brojne laži kojima se služila kako bi javnost bila obmanjena.