PRAVI POTEZ MILE KEKINA: Približio nam je naše nove sugrađane

T.M.

1. lipnja 2023.

PRAVI POTEZ MILE KEKINA: Približio nam je naše nove sugrađane

U vremenima kada nam imigranti sve više „uzimaju“ poslove biciklista-dostavljača hrane, Mile Kekin je ponovo zabilježio pun pogodak odabirom glavne uloge u spotu za pjesmu „Guvernal“ sa svog novog albuma „Nježno đonom“. Naime, u Kekinovom spotu ključni akter je Indijac Rakesh Vetagire koji svoj kruh već neko vrijeme zarađuje na zagrebačkim ulicama, a ovim potezom Kekin je napravio baš ono što treba - približio nam naše nove sugrađane.

„Raki je vrlo simpatičan i komunikativan mladi gospodin. Ima 36 godina i već dva mjeseca živi i radi u Zagrebu. Prije toga je živio u Singapuru, Ukrajini i Poljskoj. U Indiji ga čekaju roditelji, djevojka i braća, a u slobodno vrijeme se bavi slikarstvom. Osim toga kaže da voli plesati i obilaziti povijesne lokacije“, objasnio je Kekin prilikom YouTube premijere spota za „Guvernal“. 

Rakesh Vetagire je pak poručio kako je sretan što je imao priliku surađivati s Kekinom, a na pitanje kako mu se sviđa pjesma iskreno se nasmijao.

„Dobio sam tekst pjesme koji je na hrvatskom, kao link na YouTubeu, pa sam morao zaustavljati kadar po kadar i upisivati tekst u svoj telefon kako bih ga preveo i zapisivao bilješke. Trebao sam ga shvatiti i prekrasno je napisan. Osoba nastoji izraziti svoje osjećaje, pomalo je romantična“, kaže Rakesh, uvjeren da je svoju ulogu u spotu vrlo dobro obavio. 

Kasnije je preslušao i druge Kekinove pjesme te zaključio kako Kekin pokušava pisati blisko ljudima i dušama koje se bore s depresijom ili su na neki način potištene.

„Ali tvoje su pjesme vrlo optimistične, poletne, i to me baš pogodilo nakon što sam došao iz ratom pogođenog područja“, objašnjava Kekinu u kratkom razgovoru Rakesh koji je, podsjetimo, u Hrvatsku došao nakon što je neko vrijeme živio u Ukrajini.

Sam Kekin pjesmu „Guvernal“ opisuje kao jednu nježnu biciklističko-ljubavnu kompoziciju, koja mu je, napominje, ujedno i jedna od najboljih s novog albuma, ali i jedna od najdražih ljubavnih pjesama koju je ikad napisao.

„A kako je kod nas trenutno u Zagrebu jako puno stranih građana na biciklima koji nam donose hranu kad nam se ne da kuhati tako je odluka pala da to bude jedan strani građanin. Bilo bi mi drago kada bi ovaj spot učinio naše nove sugrađane više vidljivima, da ih manje doživljavamo kao isključivo dostavljače koji nas 'hrane'“, poručuje Kekin. 

Inače, „Nježno đonom“, album koji ne samo nazivom podsjeća na davne početke Hladnog piva, nego to dobrim dijelom čini i tekstovima, objavljen je početkom svibnja. Prema riječima autora radi se o skupu pjesama, njih dvanaest, uz koje se može zapjevati, zaplesati, nasmijati se, ali i zamisliti se nad samim sobom. Album je nastajao tri godine godina, od početka pandemije koronavirusa 2020. godine pa sve do ove godine, a najavljen pjesmom „Mala“, za koju je izdana i istoimena dječja slikovnica o kojoj smo već pisali na Lupigi. Unatoč vremenima u kojima je nastajao, album je, kako primjećuje Kekin, poletniji, optimističniji i vrckaviji nego što su bila ta vremena, za što, uvjeren je, mora zahvaliti producentu albuma i članu svog novog benda Marku Mrakovčiću

„Nježno đonom“ Kekinov je jedanaesti album u karijeri, a treći samostalni uradak, nakon davnog izleta u solo vode s albumom „U dva oka“ iz 2001. godine te pločom „Kuća bez krova“ iz 2018. godine. 

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Screenshot/YouTube

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Ustavne vrednote u doba krize"