PROPOVIJEDANJE NDH EVANĐELJA: Zbog proustaške mise svećenik Luka Prcela mora na sud

I.F.

16. veljače 2017.

PROPOVIJEDANJE NDH EVANĐELJA: Zbog proustaške mise svećenik Luka Prcela mora na sud

„Duboko me uznemirila vijest da će se svećeniku suditi za vrijeđanje i omalovažavanje moralnih osjećaja građana, nadala sam da su ta vremena iza nas i da je ovo možda kazneno djelo“, prvi je komentar Lupigine suradnice Nataše Škaričić na vijest kako je Državno odvjetništvo pokrenulo prekršajni nalog protiv svećenika Luke Prcele. Svećenika je „koštalo“ veličanje Nezavisne Države Hrvatske na javnoj televiziji, a prijavila ga je upravo Nataša Škaričić.

Podsjetimo, splitskom dominikancu Luki Prceli, osvjedočenom štovatelju NDH, prostor je dala Hrvatska radiotelevizija odlučivši će da će početkom svibnja prošle godine izravno prenositi njegovu nedjeljnu misu. Vrhunac „misnog slavlja“ bilo je Prcelino zamjeranje predsjednici Kolindi Grabar Kitarović koja je, uoči komemoracije u Jasenovcu, izjavila kako je NDH bila zločinačka tvorevina

„Ja joj to nikako ne mogu oprostiti“, bjesnio je Prcela s oltara, sve uživo u eteru HRT-a i garnirano mudrim svećenikovim opaskama. U danima nakon mise neki su mediji Prceli dali šansu da se korigira, ali on je rekao da ne žali zbog izrečenog te da samo „osluškuje bilo naroda“ i "propovijeda evanđelje".

Luka Prcela
U danima nakon mise neki su mediji Prceli dali šansu da se korigira, ali on je rekao da ne žali zbog izrečenog te da samo „osluškuje bilo naroda“ i "propovijeda evanđelje" (SCREENSHOT: RTL)

Ubrzo je reagirala Lupigina suradnica i Državnom odvjetništvu kazneno prijavila Prcelu zbog osnovane sumnje da je dominikanac počinio kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju iz članka 325., stavka 4. Kaznenog zakona, u kojem, među ostalim, stoji kako će se kazniti onoga tko javno odobrava, poriče ili znatno umanjuje kazneno djelo genocida, zločina agresije, zločina protiv čovječnosti ili ratnog zločina. Prijavu je podnijelo i još dvadesetak osoba.

U prijavi su navedene Prceline izjave, uz prijedlog da DORH presluša snimku prijenosa sporne mise i na koncu pokrene kazneni postupak. No, DORH je odbacio prijavu zaključivši kako ne nalazi navedeno kazneno djelo, ali je stoga podiglo obavezni prekršajni nalog zbog prekršaja iz članka 14. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Radi se o članku u kojem stoji da će se onaj tko na javnom mjestu vrijeđa ili omalovažava moralne osjećaje građana, kazniti novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana.

„Vrijedi napomenuti i da je za navedeni prekršaj po važećem zakonu predviđena kazna u njemačkim markama, što daje posebno okrutnu notu cijelom slučaju. Na poziv za svjedočenje ću se odazvati u ime svih čiji su osjećaji omalovaženi negiranjem zločinačkog karaktera NDH-a“, komentira Škaričić. 

Ročište je zakazano za 15. ožujak, a svakako će biti zanimljivo čuti Prcelinu obranu.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: screenshot/HRT

Ovaj tekst nastao je uz potporu Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija u sklopu projekta "Korak dalje: Izazovi europske Hrvatske"