Prvoaprilska šala

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Prvoaprilska šala

Kako smo mi na ovome siteu krajnje neozbiljni, odlučili smo se malo našaliti povodom neslužbenoga svjetskoga dana šala, pošalica, podvala i sličnih stvari. Naime, šala je sljedeća: naši tata i mama, što se tiče goriva u Hrvatskoj, odlučili su ga opet poskupiti.
A gdje je tu šala, upitati će se neki. Kao prvoaprilsku šalu iskoristili smo istinito poskupljenje benzina. Dakle bili smo okrutni i pod šalu smo vam podvalili istinu i na taj način se okrutno i neukusno našalili s vama.

Naš monopolist INA, industrija nafte, od danas nam je ponudila nove, naravno skuplje cijene svojih "proizvoda". Kao i prije dva tjedna ovi monopolisti pozivaju se na cijene mediteranskog tržišta i na odnos u tečaju između kune i dolara. Tako su ljudi na majstorski način iskoristili proslavu uskršnjih blagdana s puno jela i pića, tipično za sve katoličke države svijeta. Ljudima se poskupljenje nudi kao sporedna vijest, što se ne bi moglo reći za Bozanićevu uskršnju čestitku. Ukoliko već i primjete tu vijest, smatraju je nevažnom u datom trenutku, jer eto imaju sada svega za jesti i za piti, pa im se priviđa da su puni para. No, moralo je poskupljenje pasti na ovaj datum, jer INA cijene nafte i naftnih derivata, po potrebi mijenja svakog 1. i 16. u mjesecu. Zapamtite te datume i čuvajte ih se!
Ne znam zašto uopće ovo stavljam pod novicu, jer novica će biti kada INA pojeftini cijene goriva. Patetično, ali istinito.
Želeći poduprijeti ovu svoju zadnju rečenicu malo sam prosurfao bazom podataka i otkrio:
Ovo poskupljenje je deseto od 01.01.2000. g.. Da sve nije tako ni crno predočuje podatak da je u istom razdoblju, bilo šest pojeftinjenja. Srazmjer između pojeftinjavanja i poskupljivanja shvatiti ćete kada vam kažem da je primjerice Super 98 u ovo doba prije dvije godine koštao 5, 47 kuna, a od danas je njegova cijena 7, 25 kuna. No od ovih podataka najviše zabrinjava to što je ovo već treće poskupljenje u posljednjih dva i pol mjeseca. Sve k'o fol sitni postotci od nekih 3 do 4 posto, ali se nakupi. Tako sada 10 litara Eurosupera 95 u odnosu na 10 litara istog goriva dana 15.01.2002. g., platite samo sitnih 8 (slovima=osam) kuna više!

Današnje poskupljenje:

Gorivo:______ Prije:___ Sada:___ Postotak:___

Super 98 _____ 7, 02kn___ 7, 25kn___ 3,3%

Eurosuper 95__ 6, 40kn___ 6, 63kn___ 3,6%

E.plus 98_____ 6, 75kn___ 6, 98kn___ 3,4%

Eurodizel_____ 5, 34kn___ 5, 44kn___ 1,9%

Dizel_________ 5, 19kn___ 5, 30kn___ 2,1%