Raspad nakon raspada

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Raspad nakon raspada

Eto došao je i taj dan. Ivić Pašalić više nije član najveće hrvatske političke stranke. HDZ, u kojem je Pašlić igrao jednu od najvažnijih rola u cjelokupnom postojanju te stranke, odlučio se jednostavnim potezom odstraniti momka iz Šuice. Pašalić ima priliku podnijeti žalbu na odluku o isključenju, a preostaje nam vidjeti hoće li mu njegov ponos dopustiti takav potez. Poznavajući situaciju, sve je moguće.

Sud časti Hrvatske demokratske zajednice, u daljnjem tekstu jedini nam HDZ, odlučio je bezuvjetno isključiti doktora Pašalića iz stranke. Još uvijek ne postoji ništa napismeno, ali sve je odlučeno i dogovoreno, a bit će i pismeno objavljeno u danima koji nadolaze. Odlučeno pak nije (a možda i je) da li će Pašalić podnijeti žalbu na ovu odluku. Ukoliko se odluči spustiti tako nisko i ne prepoznati konačni kraj, žalbu može podnijeti u roku osam dana Središnjem odboru jedinog nam HDZ-a.
Sve je započelo davno prije nego li je Sanader tijesno porazio Pašalića na nedavnom stranačkom saboru. Pašlić koji na svojoj strani ima Mladež jedinog nam HDZ-a, nije mogao pretrpjeti poraz, te se okomio na Sanadera optužujući ga za nedemokratske postupke, te da je nelegalno izabran. Više puta Pašalić je ponavljao i kako je cjelokupno vodstvo jedinog nam HDZ-a nesposobno za vođenje države i da će i ako dobiju izbore u državi nastati fijasko. Važno je reći kako netko ne bi stekao dojam kako je Sanader u cijeloj priči dobričina, da je njegova namjera da se otarasi svog najvećeg protivnika, bila i više nego zamjetljiva. U sukob se uveo i novi lik, a to je Zaklada Hrvatskog državnog zavjeta čiji je ravnatelj upravo Pašalić, budno brinuo o toj svojoj fotelji. S druge strane Sanader je predložio da se svi novci iz Zaklade prenesu (novac je inače iz iseljeništva) u kasu Državnog proračuna, a usput je i postavio pitanje o Pašalićevoj odgovrnosti. Uzgred rečeno, samo par dana nakon cijele afere, Središnji odbor jedinog nam HDZ-a smijenio je Pašalića. Nakon toga i onako pogođeni Pašalić pogođen je i izjavom Stjepana Mesića, koji je rekao kako je Pašalić izgubljen za politiku, te da je trebao poslušati Stipin savjet da ode na lječničku specijalizaciju i u toj struci ostane. Prepucavanja su nastavljena, Pašlić je sve više gubio tlo pod nogama, a Predsjedništvo jedinog nam HDZ-a podnijelo je protiv njega stegovni postupak zbog teških povreda stranačke dužnosti. Kako je utvrđeno da je svojim izjavama doktor uvrijedio i nanio golemu štetu jedinom nam HDZ-u, jasno je kako je deblji kraj izvukao Šuičanin. Jasno je i kako će on i ovu odluku proglasiti nelegalnom i nevažećom.
Dakle na ovaj neugledni način završena je karijera u jedinom nam HDZ-u, bivšeg savjetnika predsjednika Franje Tuđmana. Njegova biografija svima nam je manje ili više poznata, a i on sam ponosi se njome. Tako je poznata i njegova storija sa svjedočenja u Haagu. Kao svjedok u procesu Naletilić-Martinović prošlog mjeseca je na početku svjedočenja započeo s biflanjem svoje biografije, sve dok ga sudac nije prekinuo i zamolio da se svjedok predstavi, na što je Pašlić rekao: "Oprostite na ovoj nesmotrenosti. Ja sam dr. Ivić Pašalić, a sve što sam ranije rekao odnosi se na moj životopis".
Njegova buduća karijera ima nekoliko mogućih nastavaka, o kojima ćemo drugi put i na drugom mjestu, a najveće je pitanje kako će se sada razvijati situacija u jedinom nam HDZ-u i koga će Pašalić povući sa sobom.