REKORDAN BROJ SLOBODNIH MJESTA: I srednjoškolci bi mogli početi puniti autobuse za Njemačku

H.Š.

31. kolovoza 2016.

REKORDAN BROJ SLOBODNIH MJESTA: I srednjoškolci bi mogli početi puniti autobuse za Njemačku

Rekordnih 172.224 mjesta u njemačkim strukovnim školama ostalo je nepopunjeno ove školske godine, javlja Deutsche Welle (DW), predstavljajući to kao veliku šansu za hrvatske učenike koji se bez ograničenja mogu školovati u Njemačkoj. Plaće su za zanatlije u Njemačkoj često i puno veće nego za fakultetski obrazovane radnike, posla ima, a i naukovanje se pristojno plaća. Tome treba dodati i činjenicu kako se radi o jednom od najboljih i često kopiranih sustava stručnog školovanja, kao i to da je mjesta ostalo dovoljno u svim zanatima.

"Najviše slobodnih mjesta za izobrazbu ostalo je u maloprodaji, ugostiteljstvu i hotelijerstvu. No traže se još i budući frizeri, auto mehaničari ali i medicinsko osoblje. U međuvremenu svako treće poduzeće s dozvolom za provođenje stručne izobrazbe ne uspijeva pokriti svoje potrebe. Razlog za to DIHK (Njemačka industrijska i gospodarska komora) vidi u povećanom broju mladih koji se odlučuju za studij. 2015. se 150 tisuća mladih više odlučilo za početak studija nego deset godina prije", piše DW.

UčeniciNjemački poduzetnici pristojno plaćaju svoje naučnike (FOTO: Lupiga.Com)

Pored toga, naučnici se u njemačkim školama plaćaju, a suočena s problemom manjka zanatlija Njemačka vlada pozvala je poduzetnike da pojačano koriste novčane poticaje koji bi i dodatno motivirali naučnike.

"Nadležna ministarstva su apelirala na poduzetnike i da pokušaju prilagoditi svoje zahtjeve mogućim kandidatima te da u prvom razdoblju izobrazbe 'filtriraju' podobne kandidate. Naime čest problem poduzetnika je nedovoljna pripremljenost kandidata te slabe ocjene u odlučujućim predmetima poput matematike i njemačkog jezika", kaže se u tekstu.

Hrvatski su ugostitelji i hotelijeri već ove sezone kukali zbog primjetnog manjka radne snage budući je veći dio stanovništva Slavonije, odakle se regrutira najveći broj hrvatskih sezonskih radnika, sreću odlučio potražiti u drugim zemljama Europske unije. Sada bi se isto moglo ponoviti sa školarcima. Strukovno obrazovanje u Hrvatskoj, naime, već dugo vapi za reformom koja je, u paketu s cjelovitom kurikularnom reformom, zapela na ideološkim i političkim prepucavanjima.

RestoranMjesta ima dovoljno u svim zanatima; maloprodaji, ugostiteljstvu, hotelijerstvu, a traže se i frizeri, automehaničari, medicinsko osoblje (FOTO: Pixabay)

“I često osobe sa završenom stručnom izobrazbom zarađuju više nego osobe s fakultetskom diplomom”, dodaje Eric Schweitzer, predsjednik Njemačke industrijske i trgovinske komore za DW. Cijeli tekst može se pronaći ovdje, a za očekivati je kako će autobuse prema Njemačkoj uskoro puniti i sve mlađa hrvatska populacija.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Pixabay