Richard Melville Hall

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Richard Melville Hall

Kada pročitate ovo ime, ono vam vjerojatno neće značiti ništa posebno. No, ako ste zaljubljenik u muzičara koji se zove Moby, onda znate kako mu je to pravo ime. Moby je po mnogo čemu specifičan umjetnik, koji je na svom muzičkom putu prešao put od punka do elektronike. Onima koji ga vole napisao je, producirao i snimio novih 18 pjesama na albumu koji se tako i zove: "18".
Moby je ime preuzeo iz poznate knjige Moby Dick (Herman Melville, koji mu je prapradjed). Rođen je 11. rujna 1965. u Harlemu, New York City. Od svoje desete godine pa do sada svirao je u otprilike 30-40 bandova. Kad je imao 15 svirao je u hardcorepunk bandu koji se zvao "The Vatican Commandos". Tada se još nije naziralo da će Richard postati guru elektronske muzike i remiksiranja. Sebi je već tada postavio pravila po kojim će raditi svoju glazbu, između ostalog izdavajamo:
1. Radi vrijedno....; budi posvuda i nemoj biti lijen...
2. Ne troši svoj novac na odjeću, piće, drogu i hranu...samo na muziku i muzičku opremu..
3. Ne budi u strahu od eksperimentiranja, radeći samo trance ili hardcore nećeš biti zamijećen..
Da ne duljimo, iza omalenog zaštitnika prirode i žestokog vegetarijanca krije se dakle jedan disciplinirani otkrivatelj novih zvukova. Da bi dokazao svoje riječi o štednji na svemu, Moby živi u napuštenoj tvornici u New Yorku, bez kuhinje, kupaonice i tekuće vode (sigurno super miriše).
I za kraj podatak da je Moby osvjedočeni kršćanin, koji strogo izbjegava droge ili alkoholna pića, sam kaže da mu otac poginuo pijan i da je u njegovoj obitelji duga tradicija tragičnih muških figura. Još samo jedna njegova tvrdnja:
"Ja sam siguran da će se nešto tragično dogoditi i meni."