San Francisco u farmaceutskoj industriji

Ivor Car

14. ožujka 2002.

San Francisco u farmaceutskoj industriji

I evo ga opet još jedna vijest made in USA. Odlazimo na zapadnu obalu gdje gradske vlasti San Francisca imaju namjeru krenuti s uzgajanjem marihuane na gradskom području, za koje kažu kako je izvrsno mjesto za takve stvari, a usput bi se i nezaposleni malo upoznali s poljoprivrednim poslovima. Ipak, savezni zakon kaže: Cultivation, possession and distribution of marijuana is illegal act!

San Francisco dokazao je kako je jedan od njegovih nadimaka ("najliberalniji grad američke zapadne obale") zbilja na mjestu. Mjesne vlasti odlučile su podnijeti prijedlog po kojem bi grad ušao u jedan sasvim neobičan biznis, uzgajanje marihuane. Naravno, da bi se u San Franciscu uzgojena marihuana koristila samo i isključivo u medicinske svrhe. Za sada je predviđen tek jedan mali referendum u studenom ove godine, na kojem će se građani izjasniti o tome treba li se grad upustiti u ovakav biznis.
Veliku ulogu u cijeloj stvari odigrat će američke savezne vlasti čiji zakoni zabranjuju konzumiranje marihuane: Uzgoj, posjedovanje i distribucija marihuane je ilegalni čin. Ukoliko se saveznjaci usprotive gradskom posliću, Mark Leno, gradski supevisor, kaže kako će onda grad morati uzeti stvar u svoje ruke i odlučiti se na spašavanje života članova svoje zajednice, kojima se lijekovi moraju osigurati. Leno je rekao kako ipak sumnja da će naići na veći otpor saveznih vlasti, budući da Bush i njegova administracija imaju "većih riba za hvatanje". Leno se nada kako će se na referendumu 60 % glasača pozitivno izjasniti o prijedlogu uzgoja marihuane.
Inače prva američka država koja je legalizirala marihuanu u medicinske svrhe, je California koja je to učinila 1996. godine. Od tada pa sve od danas rapidno raste broj onih koji pokušavaju dobiti doktorsku potvrdu kako marihuanu koriste kao lijek.