Sanader svojim govorom počinio kazneno djelo?

Ivor Car

19. rujna 2007.

Sanader svojim govorom počinio kazneno djelo?

Predizborne govorancije, na našu žalost, već su počele i na samom se startu pretvorile u otvoreni rat, koji ćemo za sada pamtiti po izjavi aktualnog premijera Ive Sanadera. On je, naime, sinoć na stranačkom skupu HDZ-a u Jastrebarskom izgovorio shit of the month. "Svaki glas za HSP je glas za SDP", ispalio je Sanader i ostao živ. No, nije se zadržao na tome, već je, čini se, potom počinio kazneno djelo klevete na štetu svih hrvatskih političkih stranaka

Skupocjeni automobili, hrpa opasnih momaka iz osiguranja i more "kravatiranih" osoba prodefiliralo je sinoć Jastrebarskim, gradićem koje se nalazi na pola puta između Zagreba i Karlovca i u kojem se, nije zgorega spomenuti, središnja ulica zove po prvom hrvatskom predsjedniku, Franji Tuđmanu. Dakle, Jastrebarsko su sinoć okupirali članovi i simpatizeri Hrvatske demokratske zajednice, koji su željno očekivali što im ima za poručiti njihov idejni vođa, aktualni hrvatski premijer Ivo Sanader.

Premijer im se, dakako, odužio izgovorivši par rečenica za pamćenje, ali i za pokoji možebitni sudski postupak. Naime, nakon što je proteklog vikenda čelni čovjek Hrvatske stranke prava, Ante Đapić, obznanio konačni raspad burne i problematične ljubavne veze s HDZ-om, rekavši kako su HDZ i SDP sijamski blizanci (ili je rekao bliznaci, nisam siguran). Prvom prilikom, dakle sinoć u Jastrebarskom, Sanader je silovito uzvratio udarac, podržan gromoglasnim pljeskom okupljenih.

- Glas za HSP je glas za SDP ... On će nama da smo mi i SDP sijamski blizanci. Pa ne može tako pljuvati po nama, a da mi šutimo, brecnuo se s govornice Sanader te u maniri pravog vođe poručio okupljenima da sve svoje prijatelje, poznanike i rođake koji dvoje da li da glasaju za HDZ ili za HSP obavijeste kako je jedini pravi izbor, zna se, HDZ. Pri tom je minorizirao političku ulogu HSP-a, istaknuvši kako nije dobro rasipati glasove, jer "ako se glasovi rasprše, to su bodovi za naše političke rivale".

Međutim, to još nije bio vrhunac zaoštravanja predizborne kampanje, jer na koncu je aktualni premijer zaključio kako je "jedino glas za HDZ glas za dobro Hrvatske". Takvom tezom Sanader je jasno poručio da je glas za sve ostale stranke zapravo glas protiv Hrvatske, odnosno da svi njegovi politički oponenti ne žele dobro ovoj zemlji. S obzirom da je teza izrečena pred većim brojem okupljenih osoba i da je njegovu izjavu prenijelo nekoliko medija, ovim se otvorila mogućnost da bilo koja politička stranka u Hrvatskoj Ivu Sanadera tuži zbog kaznenog djela klevete. U neslužbenom razgovoru s jednim poznatim zagrebačkim odvjetnikom rečeno nam je kako u spornoj izjavi postoje elementi na osnovu kojih bi sud mogao prihvatiti tužbu eventualne stranke, koja bi morala dokazati da su navodi neistiniti.

Kako stoji u kaznenom zakonu "tko za drugoga iznese ili pronese nešto neistinito što može škoditi njegovoj časti ili ugledu putem tiska, radija, televizije, pred više osoba, na javnom skupu ili na drugi način" kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine. Ukoliko netko od onih koji su izrečenom tezom direktno pogođeni, podigne tužbu protiv premijera, Sanader će na sudu (ako ostane bez imuniteta) morati dokazati istinitost svoje tvrdnje, što je u ovom slučaju ravno nemogućoj misiji. Pitanje je samo hoće li netko odlučiti reagirati na takav način.