SFera - oaza za svakog pravog SF fana

Božidar Alajbegović

15. studenog 2004.

SFera - oaza za svakog pravog SF fana

Možda niste znali, ali Hrvatska je naširoko poznata po jakoj SF sceni. Tako u Zagrebu već gotovo tri desetljeća djeluje društvo za znanstvenu fantastiku "SFera". Uz prvenstveni cilj koji se ogleda u združivanju ljudi koje interesira znanstvena fantastika, "SFera" objavljuje i literarna i likovna SF djela domaćih autora, organizira razne radionice, kao i godišnji festival SF-a

Društvo za znanstvenu fantastiku, SFera, osnovano je 1976. godine. Od tada neprekinuto djeluje kao neprofitna kulturna organizacija na području Hrvatske i grada Zagreba. Osnovni cilj im je združiti ljude, a prvenstveno djecu i mladež, koje interesira znanstvena fantastika, fantastika, horor i znanost općenito. Stoga su članovi uglavnom učenici i studenti, ali i ostali građani.

Udruga SFera objavljuje literarna i likovna djela svojih članova i održava radionice za članove. Prate video i kino produkciju u okviru žanra, imaju bogatu knjižnicu s preko 2.500 domaćih i stranih naslova, organiziraju znanstvena i ostala predavanja, okrugle stolove i tribine na kojima sudjeluju eminentni stručnjaci, omogućavaju svima da upoznaju najnovija informatička dostignuća, kompjuterske igre i igre na ploči te organiziraju mnogo drugih sličnih aktivnosti.

Udruga od 1981. godine dodjeljuje nagradu SFERA.

Cilj nagrade je podizanje nivoa kvalitete, popularizacija i poticanje domaćeg SF stvaralaštva. Ona predstavlja priznanje pojedinom stvaraocu da je njezino/njegovo ostvarenje u pojedinoj kategoriji najbolje kod nas objavljeno u protekloj godini. Nagradu SFERA dobivaju najbolja ostvarenja iz područja SF-a (u interpretaciji Pravilnika SF je zbirni naziv za znanstvenu fantastiku, fantasy i horror) prvi puta objavljena i/ili prikazana u Hrvatskoj na hrvatskom jeziku u toku prethodne kalendarske godine. Nagrada je u samom početku bila prvenstveno književna, ali je širenje domaćeg SF stvaralaštva po svim medijima dovelo do potrebe za preciznijim definiranjem kategorija.

Nagrada se dodjeljuje u slijedećim literarnim kategorijama:

- minijatura (do 5 kartica)
- kratka priča (5-15 kartica)
- priča (16-50 kartica)
- novela (51-100 kartica)
- roman (preko 100 kartica)
- roman za djecu
- drama
- poezija

Likovne kategorije su:

- kolor ilustracija
- crno-bijela ilustracija
- strip

Ostali mediji (npr. kostimografija, skulptura, film, video, glazba) za sada su grupirani kao posebna ostvarenja. Tu je također i nagrada za životno djelo, te posebna nagrada za djelo novog autora, nazvana Protosfera.

Udruga SFera svake godine organizira i festival znanstvene fantastike SFERAKON, koji se održava na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, u pravilu zadnji vikend mjeseca travnja. Ove godine (2004.) to je bilo od 23.-25.04., a počasni gost je bio Ken MacLeod.

Na festivalu se upriličuju susreti fanova znanstvene fantastike, razna predavanja, književne radionice, igraonice, čitanja domaćih i stranih autora te projekcije SF filmova. Detaljan program ovogodišnjeg Sferakona 2004. možete vidjeti na www.sfera.hr/program.html.

Udruga SFera izdaje i knjige SF žanra domaćih autora u sklopu svoje Biblioteke Sfera u kojoj su do sada izašla 2 kola s po četiri zbirke priča domaćih autora iz žanra znanstvene fantastike. Uostalom zašto ih sve i ne nabrojati:

- Tatjana Jambrišak: Duh novog svijeta
- Igor Lepčin: Purgeri lete u nebo
- Darko Macan: Teksas Kid (i još neka moja braća)
- Aleksandar Žiljak: Slijepe ptice
- Zoran Krušvar: Najbolji na svijetu
- Dalibor Perković: Preko rijeke
- Zoran Pongrašić: Čuvar sreće
- Zoran Vlahović: Frulaš

Udruga SFera ima i svoje, vrlo dobro dizajnirane Internet stranice koje možete naći na adresi www.sfera.hr  i na kojima se možete podrobnije informirati o radu udruge, te pročitati mnoštvo SF priča članova udruge, a na adresi http://b3.blog.hr nalazi se blog jednog od SFerinih članova.

Ukratko SFera je krasna mala oaza za svakog pravog SF fana!