SISAK POD HYPOTEKOM: Gradonačelnik prodao Sisak Hypo banci!

Ivan Kegelj

15. ožujka 2012.

SISAK POD HYPOTEKOM: Gradonačelnik prodao Sisak Hypo banci!

Grad Sisak u potpunom je raspadu. Gospodarstvo je u mrtvo, ali sad se dogodilo nešto što graniči s ludilom. Gradski oci osiromašenom gradu na vrat su natovarili gradnju velike sportske dvorane. Cijena se dosad popela na 261 milijun kuna. Dvoranu gradi Hypo banka, koja je u založno pravo dobila stotinjak gradskih socijalnih stanova, dvije zgrade društvenih domova, zgradu u kojoj se nalazi Pučka kuhinja, zgrade stranaka i županije te pašnjak od 60 tisuća kvadrata. Ako Sisak ne mogne otplatiti dvoranu, ona će pripasti Hypo banci, kao i sve založene nekretnine.

 


Sisak - grad pod hypotekom
(sve fotografije www.sisak.info)

Iako uopće ni nisu znali o kolikom je kreditu riječ, i pod kojim uvjetima otplate, to neznanje nije spriječilo 20 poslušnih sisačkih gradskih vijećnika da digne ruku za davanje gradskih nekretnina, vrijednih oko 100 milijuna kuna, u založno pravo Hypo banci. Protiv su bili vijećnici SDP-a, HNS-a, HSS-a i dijelom HSLS-a.

Time Grad narednih 26 godina, koliko će trajati otplata kredita  Hypo banci i mjesečnog najma njezinoj tvrtki kćeri Epsilon gradnja ostaje bez mogućnosti raspolaganja tim nekretninama, a ako prestane plaćati najam ili kredit ostaje i bez dvorane i nekretnina. A riječ je o stotinjak gradskih stanova, većinom socijalnih, zgradama društvenih domova u Galdovu i Zelenom Brijegu, zgradi u kojoj je sada Pučka kuhinja na Zibelu, zgradi stranaka i županije te pašnjaku od 60.000 kvadrata na kojem bi se trebala graditi nova Obrtnička škola.

No krenimo redom.


Gradilište sportske dvorane ili kopanje groba Gradu Sisku?

U veljači  2008. godine gradonačelnik Siska Dinko Pintarić i predstavnik Epsilon gradnje Tomislav Topić potpisali su ugovor vrijedan 198 milijuna kuna o pravu gradnje i zakupu triju objekata, uključujući i gradsku sportsku dvoranu. Od toga se na školsku dvoranu u Budaševu i vrtić na Zelenom brijegu odnosilo 40 milijuna kuna, a ostatak, od 158 milijuna, na trošak gradnje i zakupa velike sportske dvorane po modificiranom obliku leasinga. Veliku ulogu prilikom ovog posla imao je Siščanin Drago Vidaković, koji je nedavno svjedočio na suđenju Ivi Sanaderu, a protiv kojega se i vode neke istrage zbog sumnje u zloporabu ovlasti. Drago Vještica, kako ga znaju Siščani, bio je u Hypu “Capo di tutti capi” za leasing, pa ne treba čuditi što je Sisak izmislio novi način financiranja gradnje dvorane, koji se slobodno može nazvati “sisački leasing” jer sličnog primjera u Hrvatskoj, a vjerujemo i šire – nema.

Nakon što se potpisao slavodobitno ugovor mislilo se da je oko dvorane sve riješeno, počela je i gradnja a onda je problem izazvalo – smeće! Naime, nitko od Siščana koji rade u Gradskoj vijećnici i tko je trebao nadgledati projekt nije vidio da je projekt manjkav, da nedostaje puno toga tamo, a da se gradi na mjestu starog sisačkog odlagališta otpada. Čuđenju, vjerujem, u gradskoj vijećnici zbog toga nije bilo kraja… Kao da se nije ni provjeravalo tlo gdje se treba graditi monumentalna građevina!?


Dinko Pintarić - gradonačelnik a ne zločinac. Ne još.

Naime, čudan splet okolnosti, koji izaziva sumnju kod svakoga sa imalo logike, osim kod Državnog odvjetništva, pratio je gradnju. Prvo su se ispriječile ogromne količine otpada koje je trebalo ukloniti s gradilišta obzirom da je tamo nekoć bilo gradsko odlagalište smeća, zatim se utvrdilo kako projektom nije utvrđeno opremanje samog objekta, a iskrsnulo je i cijeli niz manjih i većih nedostataka u projektu koje je trebalo ispraviti. U studenom 2008. godine toga su postali svjesni i u Gradu Sisku. Tada je rečeno  da su dodatni troškovi 40 milijuna kuna pa je gradonačelnik Pintarić podnio i kaznenu prijavu.

“Ovdje je riječ o jako velikom novcu i jako velikim greškama odgovornih osoba. Stoga ćemo policiji i Državnom odvjetništvu podnijeti kaznene prijave protiv stručnih osoba koje nisu napravile posao odgovorno” – rekao je tada Pintarić, no do danas istraga, koju provodi Državno odvjetništvo, nije gotova. A i sam Pintarić zaboravio je na odgovorne osobe koje su radile projekt, i od kojih neki i sjede u Gradskoj vijećnici u Rimskoj ulici, a koji su, u najmanju ruku, nesavjesnim svojim radom oštetili Grad za milijune.

A troškovi su od tog studenog 2008. pa do ožujka 2010. godine dalje rasli i narasli za dodatnih 60 milijuna kuna, te popeli se na vrtoglavih 261 milijun kuna, samo za gradnju dvorane.


Sportska dvorana Sisak

Zbog toga je Grad Sisak u ožujku 2010. godine raspisao javni natječaj za 2. fazu, tj. nastavak izgradnje dvorane, u vrijednosti od 103,2 milijuna kuna.No Hypo banka nije htjela to financirati, tražio se novi izvor kreditiranja, u igri je bila i Raiffeisen banka, no onda se krajem prošlog mjeseca krug zatvorio i Hypo je prihvatio daljnje financiranje, ali pod izmijenjenim uvjetima.

Obzirom da je jasno da se, u slučaju neplaćanja najma za dvoranu Hypo neće moći namiriti jer dvorana ne vrijedi 261 milijun kuna, koliko će Hypo uložiti u nju, banka je, poslovnom logikom, tražila novi način osiguranja – a to su gradske nekretnine. I mada prijedlog ugovora o financiranju i kreditiranju nije bio dostavljen vijećnicima, oni su, poslušavši svoje šefove, bez ikakvih pitanja glasali za to.


Kostur dvorane ili kostur Grada Siska?

“Financijski nam se nikako ne isplati raskidati ugovor, a s druge strane imali smo ponudu “uzmi ili ostavi” što znači da bez prava zaloga ne bi bilo ni nastavka gradnje” -  rekao je Pintarić u ponedjeljak prije glasanja u Vijeću. Koliko će sve to koštati nitko nema pojma, ili se prave da nemaju pojma.

Naime, na cijenu troškova gradnje i dodatnih radova na uklanjanju smeća i drugome od 261 milijun kuna, što je poznato, dodaje se PDV i još nepoznati iznos kamata, te troškovi održavanja, pa se ukupna cifra u narednih 26 godina, koju će Grad Sisak, tj. građani Siska izdvojiti za novu sportsku dvoranu  sa 3000 mjesta može popeti i do pola milijarde kuna.

Godišnje će ta otplata gradski proračun koštati između 15 i 20 milijuna kuna što je, s obzirom da se i sada u Gradu jedva nađe novac za studentske subvencije i npr. pomoć bebama od 200.000 kuna godišnje, cifra koja će pokopati gradski proračun. Otplata počinje od iduće godine i nejasno je iz kakvih će se sredstava moći to uopće plaćati, pa su time nekretnine u zalogu uistinu ugrožene.

Vijećnica SDP-a, ujedno i predsjednica SDP-a Siska Kristina Ikić Baniček ogorčena je ovom odlukom. Napominje i da se tu radi o 70-ak stanova socijalno ugroženih Siščana koji idu na bubanj. Na sjednici GV-a poslala je poruku bankarima da im odluka o založnom pravu vrijedi manje od papira na kojem je napisana jer će od lipnja 2013. godine, dakle nakon lokalnih izbora, kada dođe do smjene vlasti, “ona kao gradonačelnica Siska učini sve što je u mogućnosti Grada da pravnim sredstvima ospori i založno pravo na nekretnine i sam ugovor o gradnji dvorane”.


Radovi na kopanju groba Gradu Sisku

Ikić Baniček im je poručila, a prenosi net.hr, da neće vidjeti niti jedan jedini kvadratni metar nekretnina na koje su bacili oko jer će istraga DORH-a o gradnji dvorane dokazati da je ugovor štetan, protuzakonit, a time i pravno ništetan. U razgovoru za Danas.hr ističe da je ovo znak da ni u samoj Hypo banci više ne vjeruju da će završetak dvorane i početak zakupa na vladajućim pozicijama dočekati Dinko Pintarić (HDZ) i Veljko Novak (HSP), s kojim su sklopili posao, pa se žele osigurati.
“S druge strane, gradonačelnik je ucijenio vijećnike da cijeli projekt gradnje dvorane propada ukoliko se ne izglasa pravo zaloga na nekretnine”, kaže  Ikić Baniček dodajući da je i sam gradonačelnik Pintarić priznao da ne zna koliko će gradnja u konačnici koštati.

Lupiga.Com via www.sisak.info