SKANDALOZNI SPECIJAL: Otkrivamo zašto je Branka Slavica novinarka godine

Ivan Kegelj

3. svibnja 2011.

SKANDALOZNI SPECIJAL: Otkrivamo zašto je Branka Slavica novinarka godine

Hrvatsko novinarsko društvo dodijelilo je Branki Slavici titulu novinarke godine. Vaš omiljeni portal donosi intrigantan materijal koji govori o pozadini dodjele ove nagrade. Riječ je o dijelu dokumenta koji bi mogao zauvijek pokopati ugled strukovnog novinarskog udruženja. Novinarka Hrvatske televizije Slavica, podsjetimo, obnaša odgovornu društveno-političku dužnost izvjestiteljice iz glavnog grada Sjedinjenih Američkih Država


NOVINAR GODINE

nagrada Novinar godine za 2010. godinu

Za nagradu Novinar godine Ocjenjivački odbor nominirao je troje kandidata:  Branimira Pofuka, Ivicu Radoša i Branku Slavica.

 

OBRAZLOŽENJE

Novinarka Branka Slavica već je šestu godinu dopisnica HTV-a iz SAD-a, otkud pokriva i ostale zemlje u tom dijelu svijeta. Lani je tako bila jedina od hrvatskih novinara koja je izvješćivala s Haitija, nakon potresa koji je odnio više stotina tisuća života. Unatoč lošim uvjetima boravka, zaraznim bolestima, otežanom dolasku na potresom razorena područja,  B. Slavica je uspjela doći na Haiti i svakodnevno slati izvještaje s ulica i iz sirotišta i bolnica Port au Princea, te gledateljima približiti razmjere i posljedice toga razornog potresa. Lani je bila i jedan od rijetkih novinara koji je ušao u centar za obuku američke vojske Quantico. U svojim izvještajima prati rad američke Vlade i aktivnosti Hrvatske u SAD-u, a osim toga nerijetko snima reportaže s prosječnim američkim građanima o problemima svakodnevnog života koji se mogu komparirati s hrvatskim problemima. B. Slavica jedno je od onih prepoznatljivih lica s malih ekrana koje svojom profesionalnošću, požrtvovnošću i hrabrošću demonstrira što su visoki standardi televizijskog novinarstva.


O dobitniku glasovalo je 744 člana Hrvatskog novinarskog društva.

Lupiga.Com via www.hnd.hr