Stratforu se ne može vjerovati, pa tako niti njegovim informacijama o Sanaderu

Ivan Kegelj

1. ožujka 2012.

Stratforu se ne može vjerovati, pa tako niti njegovim informacijama o Sanaderu

Globalna obavještajna mreža Stratfor, čije mailove je objavio WikiLeaks, u potpunosti je nevjerodostojna. Budući da se Stratforu ne može vjerovati, ne može se vjerovati niti informaciji da je Ivo Sanader s premijerske dužnosti odstupio zbog prijetnji smrću njemu i članovima njegove obitelji. Informaciju su, podsjetimo, objavili gotovo svi hrvatski mediji. Stratforova upitna vjerodostojnost tematizirana je u nizu inozemnih medija. Stratfor je, pišu, neozbiljan, a jednako je neozbiljan ispao i WikiLeaks, koji ih je shvatio ozbiljno.

 

 


Statfor donosi informacije koje donosi i Economist, samo sedam dana kasnije. Osim toga, njihove usluge nekoliko su stotina puta skuplje od Economistovih, opisuju kompaniju koja se predstavlja kao globalna obavještajna mreža u jednom od najstarijih i najuglednijih američkih mjesečnika Atlantic. Stratfor je, napominju, sačinjen od niza međunarodnih civilnih grupa koje  centrali dostavljaju informacije upitne vjerodostojnosti.

Drugim riječima, uz malo truda i vi možete biti informator Stratfora pa kompaniji dostavljati tračeve iz Hrvatske, koji mogu ili ne moraju imati podlogu u realnosti. Jedan takav trač informacija je o Ivi Sanaderu kao žrtvi ucjene zbog "nekih poslova koje je imao u Luci Ploče". Nadalje, u (dez)informaciji o Sanaderu ponavlja se priča hrvatskih teoretičara zavjere, prema kojima konce politike u zemlji vuče organizirani kriminal. Daleko od toga da organiziranog kriminala u klasičnom smislu riječi u Hrvatskoj nema, ali prije će biti da vlast u Hrvatskoj na koncima drže gospodarski lobiji. Dakako, tu se ne radi o klasičnom lutkarskom kazalištu, nego o činjenici da su pojedini gospodarski lobiji premoćni da bi ih bilo koja Vlada mogla ignorirati.

Kad je najavio objavu mailova Stratfora, WikiLeaks je ovaj materijal najavio kao nešto što će uzdrmati međunarodnu zajednicu, baš kako se to dogodilo kad su puštene diplomatske depeše SAD-a, odnosno američki materijali o ratovima u Iraku i Afganistanu. Međutim, čini se da je Wiki ovaj put "promašio ceo fudbal". Informacijama Stratfora naprosto se ne može vjerovati, budući da se u njihovim mailovima ne mogu razlučiti tračevi od pouzdanih podataka. Tako, napomenimo još jednom, i priča o Ivi Sanaderu spada u domenu neprovjerljivog trača, a tezu o ucjeni mafije već smo imali priliku čitati na "hrvatskoj mreži". Međutim, ovaj podatak nije potkovan relevantnom argumentacijom, odnosno iza njega ne stoji niti jedna jedina činjenica.    

   
Lupiga.Com