Studentska televizija

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Studentska televizija

Prije gotovo šest godina otvoren je prvi i dan danas jedini studentski radio u Republici Hrvatskoj. Kakav god da je taj radio, najbitnije je da on radi. Jučer se svijetlim primjerom "Radio Studenta", poveo i još jedan elektronski mediji. Naime, samo pet katova niže s radom je započela prva studentska televizija u Hrvatskoj. Na žalost svih onih željnih nečega drugačijeg i novog, njihov program nećemo moći pratiti, budući da je on eksperimentalan i samo za internu uporabu zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti. Zbog toga ne treba ni naglašavati kako je i televizija, kao i radio, nekomercionalni medij.
"Radio Student" prvi je studentski radio u Hrvatskoj. Otvoren je 1996. godine na Fakultetu političkih znanosti (FPZG) u Zagrebu, na adresi Lepušićeva 6. Od tada su mnogi mladi novinari svoje prve korake započeli upravo tu, uključujući i moju malenkost. Cilj i smisao ovoga radija bio je moderniziranje obrazovanja studenata novinarstva na FPZG. Većina stvari odvijala se preko radijskog praktikuma, koji su svi studenti novinarstva morali proći tako što su samostalno odradili svoje prve vijesti. Zadnjih godina osim profesorice Mučalo, glavnu riječ imao je Bojan Mandić, dečko s previše ideja i po mnogima osoba koja ih nije mogla sprovesti u djelo, te je zbog toga kočio cijeli radio. Zamijenio ga je Darko Tomorad koji je pak otišao u neku drugu krajnost. Kako god bilo radio ima dvojbenu kvalitetu u koju ja radije ne bih ulazio, jer većina vas samih sve može čuti na frenkvenciji 100,5 MHz.
Nakon što se ovaj radio ipak pokazao dobrim projektom, sazreli su uvjeti da se fakultetsko vodstvo okuša u jednom sličnom projektu. Riječ je o prvoj studentskoj televiziji u Hrvatskoj, koja je s radom započela jučer. "Televizija Student" (TVS) smještena je također na FPZG-u. Za razliku od radija koji je smješten na posljednjem, petom katu fakultetske zgrade, televizija je smještena u podrumu. Sam projekt je vrijedan oko 600 000 kuna, a za sada će emitirati eksperimentalni program samo za fakultet. Najbolje emisije TVS misli ponuditi HRT-u, koji je svesrdno pomogao u otvaranju TV studija. Svečano otvorenje prenosila je uživo upravo studentska televizija. Koliko uspješno, ne znamo. Na otvorenju je sudjelovao i američki veleposlanik u Hrvatskoj, Rossin koji je uz pomoć ISDN-a uživo razgovarao s hrvatskim veleposlanikom u SAD-u, Ivanom Grdešićem, nekadašnjim "strahom i trepetom" ovog fakulteta. Ukoliko ste se zapitali čemu uopće američki diplomata, odgovor je jasan, njegovo veleposlanstvo pomoglo je televiziji sa 60 000 kuna.
Nadam se da ću sve ovo vidjeti već danas u 11 sati, ali sudeći po mojim dosadašnjim iskustvima, broj zainteresiranih za rad na studentskoj televiziji biti će sasvim mali. Kada je jednom prilikom Marina Mučalo pozvala oko 150 studenata na rad na radiju, odazvalo se jedva njih deset. Slična stvar se događa na obveznoj praksi u sklopu studija, u tiskanim medijima, koju odradi niti desetak studenata. Toliko o apetitima mladih hrvatskih novinara, generacijama budućnosti. Nije ni čudo što sve moramo prožvakati u hrvatskim medijima.