Sukobi u Kongu

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Sukobi u Kongu

Danas su izbili novi problemi za jednu od afričkih zemalja. Ovaj put je riječ o Demokratskoj Republici Kongu (u daljnjem tekstu samo Kongo), gdje su danas ponovno izbile borbe između vladinih snaga i pobunjenika u kojima su pobunjenici prošli bolje te tako zauzeli strateški važan grad na istoku ove zemlje. Cijela priča je mnogo kompliciranija, a jedno je jasno_ nije dobro!
U ovoj zemlji zlo je zaživjelo u kolovozu 1998. g. kada je izbio građanski rat. Tada su pobunjenike okupljene u Pokretu za demokraciju Konga, podržale Ruanda i Uganda poslavši svoje vojnike u Kongo, želeći otjerati predsjednika Laurenta Kabila. Na stranu režima stali su Angola, Zimbabve i Namibija.
Mirovnim ugovorom u Lusaki 1999. g. su neke stvari dogovorene. Tako je Ruanda koja je najviše podupirala pobunjenike povukla svoje trupe, a u zemlju su stigli promatrači Ujedinjenih Naroda zaduženi za pridržavanje sporazuma. Prošli mjesec započela je nova tura mirovnih pregovora, ovaj put u Južnoafričkoj Republici, u Missicama poznatom ljetovalištu Sun Cityiju. No, današnjim događajima sve je prekinuto. Za sada se zna da su pobunjenici zauzeli grad Moliro na jezeru Tanganjika, a time je prekršeno primirje. Vlasti u Kongu tvrde kako su pobunjenicima pomogli vojnici iz Ruande i to čak njih 10 000. Sami pobunjenici odbacuju teoriju da im je u ovoj akciji pomogla Ruanda i tvrde kako su grad zauzeli gotovo bez otpora, jer su se vladine snage pod okriljem noći povukle iz grada. Ove priče se drži i Ruanda te dodaje kako su njene najbliže trupe udaljene 185 milja sjeverno od Molira.
UN promatrači potvrdili su samo da se na istoku ove zemlje vode teške borbe, dok još uvijek čekaju potvrdu o tome sto se tamo događa i tko je prvi započeo.
Kongo je inače zemlja sa 55 milijuna stanovnika, od kojih 1,2 milijuna boluje od Aidsa. Pri svome stvaranju je već zakinuta jer je na svoju površinu od 2,3 milijuna km2 (od kojeg dobar dio u neposrednoj blizini mora), dobila samo 37 km mora, ali to su bile igre nekih viših sila. U Kongu živi preko 200 etničkih grupa. Pretpostavlja se kako je od početka rata do danas u Kongu umrlo preko 2 milijuna osoba, uglavnom uslijed gladi i bolest.