Šverckomerc

Ivor Car

14. ožujka 2002.

Šverckomerc

Ova vijest je namijenjena svima onima koji su me s čuđenjem nebrojeno puta pitali: "Pa kako cigarete koje imaju markicu mogu biti ilegalne". Jedan od odgovora je i ovaj o kojemu govori naša vijest: Sedam milijuna originalnih markica za cigarete Ministarstva financija, zaplijenjeno je jučer u susjednoj nam Jugoslaviji.
Nerijetko sam imao priliku u susjednoj nam republici BiH naići na "švercane" cigarete. Isprva je bilo lako otkriti koje su cigarete originalne, a koje nisu. No, krijumčari su postali sve više sofisticiraniji, pa su krenuli s nabavom lažnih markica Ministarstva financija. Ne bih ulazio sada u one kalkulacije koje bi kao rezultat mogle imati i umješanost samih proizvođača cigareta u krijumčarenje, jer prodajom svog proizvoda na crnom tržištu izbjegavaju plaćanje najvećeg dijela cijene cigareta, a to je porez. Za kutiju cigareta u Hrvatskoj plati se od 5 do 8, 90 kuna poreza. Pa sad vi gledajte!
U našoj drugoj susjednoj republici, Jugoslaviji (hm, da li se još uvijek tako zove?) policija je napravila solidan posao. Naime, oni su zaplijenili 7 milijuna markica za cigarete. Markice su pronađene prilikom pretrage kuće u Subotici. Bile su pakirane u kutijama za transport banana, a tiskane su u Zavodu za izradu novčanica i kovanog novca u Beogradu. Kupljene su sasvim legalno 11. siječnja ove godine. Jedini problem je taj što je kupac, tvrtka Colorcorm iz Novog Sada registrirana na Ostoju Ristića, osobu koja ne postoji.
Samo ova akcija jugoslavenske policije spriječila je švercere u zaradi od oko 100 milijuna dinara (konvertibilnih). Riječ je novcu koji bi dobili od 12 šlepera ilegalno proizvedenih cigareta, koliko su dečki namjeravali u ovoj turi progurati na tržište. Za sada se ne znaju svi umješani u ovaj biznis, ali se pretpostavlja kako je skupina krijumčara dobro organizirana i sastoji se od desetak članova, uglavnom u Subotici i u Beogradu.
Ukoliko već ne želite baciti ružnu naviku pušenja, barem pripaziti kakve cigarete kupujete, jer sve ćete teže primjetiti koje su prave, a koje nisu.