TI SI SLJEDEĆI: Je li Hrvatska postala Big Brother društvo?

Lupiga.Com

19. ožujka 2016.

TI SI SLJEDEĆI: Je li Hrvatska postala Big Brother društvo?

Big Brother, odnosno Veliki brat ime je sveprisutnog negativca iz romana „1984“ slavnog Georgea Orwella po kojem je prozvan i globalno poznati reality show, gonzo-dokumentarac s naturščicima koji se ni po čemu ne razlikuju od nas samih. Za dobru paru, spremni smo pred kamerama položiti svaki detalj svoje privatnosti i intime... Kao metafora koja dovoljno govori o sporazumnom pristanku na gubitak vlastitog identiteta, podjednako je snažno obilježio i generaciju Y i milenijalce... 

Današnje društvo, kao da je osmislio Bog Brother, potomak Big Brothera – tajanstvena figura svemoćnih pipaka koja upravlja našim postupcima iza kulisa. No, je li istina drugačija? U društvu koje se iz dana u dan pretvara u masu, na površinu isplivavaju njegove totalitarne konture. Nadzor jednih nad drugima, ostavlja malobrojnima da uživaju u svojoj posebnosti, omasovljenje kao da je postalo imperativ.

Big Brother
O brisanju granica između medija, spektakla i same stvarnosti (FOTO: Flickr/Laura Loveday)

Prava na rad, osiguranje, isplatu plaće, kao da su postala nevažna... Krilatica „kruha i igara“, kojom su već rimski carevi upravljali emocijama širokih narodnih masa, uz obilje nasilja u gladijatorskim borbama, danas nam možda služi tek kao poštapalica? 

O brisanju granica između medija, spektakla i same stvarnosti, koja se pretvorila u igru na ispadanje koje nisu pošteđeni ni mali niti „veliki“, s Močvari će govoriti glavna urednica portala teatar.hr, redateljica Nora Krstulović, spisateljica i kolumnistica Tportala Zrinka Pavlić, kao i ekipa prvog Big Brothera – story editor Damir Kantoci te glazbenik i redatelj Mario Kovač. Moderator večeri je Vid Jeraj.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: free foto