Upoznaj kvart da bi ga više volio

miro@lupiga.com

14. ožujka 2002.

Upoznaj kvart da bi ga više volio

Već od malih nogu stanujem na Trešnjevci. Kvart je, osim po "dvije lipe", Domu sportova i Draženu Petroviću poznat i po Tehničkom muzeju. Najveća je ironija da tamo nisam otišao dok me na to nije nagovorio poznanik iz Splita. No, internet je rješenje za besposličare kojima nisu raspoloženi za odlazak u tu, inače, vrlo obrazovnu instituciju. Novica o stranicama tehničkog muzeja i kulturnoj ponudi moga kvarta.

Tehnički muzej je muzej općeg tipa, osnovan po uzoru na postojeće velike znanstveno-tehničke muzeje u svijetu. Prava povijest Tehničkoga muzeja započinje 1954. godine kada je donesena odluka o njegovu osnivanju, a 1959. Muzeju je dodijeljena današnja lokacija u Savskoj cesti 18.
Lako ga možete naći ukoliko se uputite prema Ciboninom tornju, koji se nalazi točno nasuprot ovog muzeja. Ima različite odjele od kojih su najpoznatiji npr.:Transformacija energije, Prometna sredstva i Rudarstvo. Ljubazno osoblje čak je spremilo jednog malog u električni kavez, kako bi mu pokazalo koja je struja opasna, a koja ne. Preporučam, vrlo zabavno. Sve ovo i više možete saznati i na internet stranici ovog muzeja. Stranica je
www.mdc.hr/tehnicki/hr/index.html i pruža mnoštvo zanimljivih informacija.
Muzej se inače nalazi u već spomenutoj Trešnjevci, koja je  dobila ime po brojnim stablima trešanja, koja su nekada ukrašavala dvorišta obiteljskih kuća. Ova četvrt ima površinu od 5,49 kilometara kvadratnih i 66.330 stanovnika (procjena koncem 2000. godine), što čini gustoću naseljenosti od 12.080 stanovnika po četvornom kilometru. Ova gustoća naseljenosti je druga po veličini u gradu Zagrebu, iza četvrti Donji Grad. Od turističke ponude izdvajamo:
-stadion prvaka Hrvatske u nogometu, Kranjčevićeva
-neboder u kojem je živio Dražen Petrović, Nova Cesta
-Dom Sportova, Metalčeva
-Trešnjevački plac (mjesto gdje su se upoznali Laizy i Silvach)
-Valjavčevu ulicu, koja je dobila epitet najgore ulice za vožnju po izboru Jutarnjeg Lista
-Kafić "Kod dvije lipe" na Trešnjevačkom placu
I još mnoštvo toga. Stoga ako se nađete u ovom kvartu u srcu grada, uživajte u njegovim prirodnim i tehničkim ljepotama.