VUKOVARSKI VJERSKI FANATICI U AKCIJI: Dojave o pobačajima dobivaju iz bolnice?

I. K.

5. listopada 2016.

VUKOVARSKI VJERSKI FANATICI U AKCIJI: Dojave o pobačajima dobivaju iz bolnice?

Vjerski fanatici koji su u Hrvatskoj krenuli u križarski pohod na pravo žena da odlučuju o svom tijelu sve su agresivniji. Njihove akcije odavno su poprimile zabrinjavajuće razmjere, a naročito besramne su akcije okupljanja pred bolnicama, gdje se fanatici okupljaju kako bi izvršili pritisak na žene koje su se odlučile na pobačaj, odnosno na preostale liječnike koji su spremni izvesti taj medicinski zahvat.

O čemu se radi najbolje govori objava na Facebook stranici pod nazivom "40 dana za život - Vukovar". Putem ove stranice vjerski fanatici iz Vukovara pozvani su da dođu pred vukovarsku bolnicu, jer organizatori imaju dojavu da će jedna žena doći na pobačaj.

LAŽNE KLINIKE ZA ABORTUS: Niču po Hrvatskoj i plaše žene da će se ubiti ili umrijeti nakon pobačaja

"Najavljen je dolazak trudnice iz obližnjeg mjesta na pobačaj u vukovarsku bolnicu. Molimo sve molitelje da nam se pridruže u što većem broju sutra ispred vukovarske bolnice kako bismo ju dočekali kao kraljevnu i pokazali koliko je vrijedna i kako smo spremni učiniti sve da joj pomognemo izabrati život", stoji u pozivu vukovarskim vjerskim fanaticima.

Komentari ispod ove objave uglavnom su negativni, a korisnike i korisnice Facebooka zanimalo je tko je organizatorima dao ovu informaciju. Na ovaj upit administratori stranice nisu se oglasili. Komentatori sumnjaju da je informacija stigla iz vukovarske bolnice pa pozivaju na istragu i kažnjavanje odgovornih.

"Sram vas bilo! Ova žena i bez vas, oltarskih štakora, ima previše svojih problema. MARŠ!", napisao je jedan od korisnika Facebooka. I drugi komentari pod objavu uglavnom su u istom tonu.

Fanatici se, međutim, ne daju pokolebati. Dan kasnije objavili su fotografiju nekolicine njih u molitvi, po svemu sudeći ispred bolnice.

"Gospodine probudi u nama oganj svoje ljubavi i daj nam snagu da hrabro pronosimo Tvoju riječ ovim svijetom. Neka snaga Duha Svetog ražari u nama goruću ljubav za sve ljude koji su u potrebi, posebno za one najmanje, za nerođene. Daj Gospodine da snagom molitve bude spašeno što više ljudskih života, pogotovo onih kojima je potrebna naša pomoć jer se ne mogu sami boriti. Neka milost i snaga Tvoje ljubavi obasjaju sve nas. Amen!", stoji u njihovom "proglasu".

O ovom slučaju oglasio se Centar za građansku hrabrost, koji je uputio e-mail Općoj bolnici Vukovar, županijskom Upravnom odjelu za zdravstvo, Pravobraniteljici za zaštitu spolova te Pučkoj pravobraniteljici. Mail je naslovljen: "Kršenje Zakona o zaštiti prava pacijenata - Bolnica Vukovar". 


Takozvani molitelji u akciji protiv prava žena na izbor (FOTO: facebook)

Poštovani, stoji u mailu, "na stranicama molitvene inicijative 40 dana za život - Vukovar jučer je objavljeno kako dolazi trudnica iz obližnjeg mjesta napraviti pobačaj. Molitelji/ce se međusobno potiču na dolazak kako bi uvjerili ženu da ne provede tu odluku. Što je, u najmanju ruku, narušavanje privatnosti i kršenje Zakona o zaštiti prava pacijenata."

"Kako te osobe stoje na prostoru koji je dio bolnice, možete li učiniti nešto kako bi se spriječilo kršenje prava na privatnost pacijentica i uznemiravanje drugih pacijenata i pacijentica čiji boravak u bolnici nema veze s pobačajem? S obzirom da Vukovarska bolnica nije privatna, već javna bolnica potičem Vas da učinite sve što je u Vašoj moći kako bi se ovo bezobzirno i nametljivo ponašanje u krugu bolnica prekinulo. Nadalje, objavljena je fotografija od dana 29. rujna 2016. godine na kojoj je vidljivo da Vaše zaposlenice provode vrijeme s moliteljima i moliteljicama ispred bolnice. Jesu li one tamo kao službene predstavnice bolnice? S obzirom da su u radnoj odjeći, možete li nam, kao osobama koje plaćaju poreze i doprinos za zdravstveno osiguranje iz kojih se bolnice financiraju, reći jesu li one bile tamo za vrijeme pauze ili tijekom vremena koje su trebale posvetiti pacijenticama i pacijentima te predstavljaju li, dakle, te zaposlenice službeni stav bolnice", stoji u pismu Centra za građansku hrabrost nadležnim adresama.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Facebook