Zločinačka organizacija nije postojala, Nikica Jelavić slobodan čovjek!

Feez

27. studenog 2002.

Zločinačka organizacija nije postojala, Nikica Jelavić slobodan čovjek!

Objavljivanjem presude suca Šćekića, Rajko Momčilović je dobio 12,5 godina, njegov buraz Velibor 6, Davorin Sobjeslavski 8, Davor Zečević 7, a Tvrtko Tomičić 3 godine zatvora. Nikica Jelavić, Zoran Pripuz i Ivica Petrović oslobođeni su svih optužbi, a Tvrtko Tomičić zajedno je s Nikicom izašao iz remetinečkog zatvora jer mu je u tri godine kazne bilo uračunato tri godine pritvora, tako da je i on završio na slobodi.

Danas, 26. studenog su točno tri godine od kad je na Cvjetnom trgu od "zolje" ispaljene na Vjeku Sliška stradao Zoran Domini, slučajni prolaznik, čiji ubojica ni dan-danas nije poznat. Od idućeg dana, pa sve do jučer trajao je "proces" protiv trinaestorice Zagrepčana koji su jedinstvenom optužnicom bili udruženi u cjelinu nazvanu "zločinačkom organizacijom".
Objavljivanjem presude suca Šćekića, Rajko Momčilović tako je dobio 12,5 godina, njegov buraz Velibor 6, Davorin Sobjeslavski 8, Davor Zečević 7, a Tvrtko Tomičić 3 godine zatvora. Nikica Jelavić, Zoran Pripuz i Ivica Petrović oslobođeni su svih optužbi, a Tvrtko Tomičić zajedno je s Nikicom izašao iz remetinečkog zatvora jer mu je u tri godine kazne bilo uračunato tri godine pritvora, tako da je i on završio na slobodi.
Sudska presuda, može se reći, pravi je fijasko optužnice o "zagrebačkoj mafiji", iako su neki od "dečkiju s Knežije", poput Momčilovića, zaradili dugogodišnji zatvor. Mada neki sada spominju "velike i male ribe", činjenica je da gdinu. Jelaviću nije dokazano niti jedno djelo za kojeg ga se teretilo. Dapače, neki od izvedenih dokaza čine se lošima, neuvjerljivima, a netko bi rekao i namještenima.Tako je od "procesa desetljeća" ispao trošak desetljeća, jer je skrb za knežijsku ekipu koštala oko 10 milijuna kuna, a kako se vjeruje, "nepravedno optuženi" mogli bi za svaki dan u pritvoru dobiti najmanje 27 eura. Uz digitron i malo mozganja, cifra je baš onako, cifra desetljeća. Jučer se u nekim mjestima u Zagrebu sigurno slavilo, dok su članovi državnog odvjetništva imali razloga za zabrinutost. Naime, kako je odvjetnik (budući političar) Anto Nobilo izjavio, netko bi trebao snositi odgovornost za ovoliki trošak, a da optužnica propadne. Bit će žalbi, bit će svega, ali je li realno očekivati da se odluka promijeni? Tužitelji su imali priliku, medije, svjedoke, ali na kraju sigurno nisu zadovoljni.Imaju i zašto.