Ibsen, Henrik

Secret

14. 03. 2002.

Norveški književnik, rodio se 20. ožujka 1828. godine u mjestu Skien , a umro 23. svibnja 1906. godine
u Kristianiji(Oslo).
Književnik je koji je imao veliki utjecaj na modernu dramu.
Ibsenu je bilo sedam godina kada je njegov otac, propali trgovac ostavio njega i majku. Kako se to onda smatralo veoma sramotnim činom, taj očev postupak odrazio se na njegov literalni rad. U 14-oj godini počeo je raditi kako bi se mogao uzdržavati. Preselio se u Grimstad da bi radio kao ljekarnički pomoćnik i sam se pripremao za studij medicine, što ubrzo napušta kako bi se posvetio književnosti. Živio je prilično bijedno, a u 18 godini postao je otac nezakonitog dijeteta koje je začeo s jednom od kćerki vlasnika ljekarne. Godine 1850. Ibsen se preselio u Oslo (tada: Kristianija). Ibsen se 1851. zaposlio kao dramaturg u nacionalnom kazalištu u Bergenu. Bio je također suradnik novina "Arbejderforeningens blad" i "Manden" te urednik "Samfundsbladeta". Šest godina kasnije (1857.) radi u Oslu kao upravitelj kazališta.
Iako je najčuveniji po svojim dramama, pisao je i pjesme.
Njegove drame mogu se svrstati u više kategorija: povijesne, rimovane i realističke drame motivirane svakodnevnicom u Norveškoj u kasnom 19. stoljeću.
Njegova najzačajnija djela su: "Brand", "Peer Gynt", "Stupovi društva", "Pretedenti na prijestolje" , "Ljubavna komedija", "Divljoj patka", "Katilina", "Gospođa s mora", "Sablasti" te "Lutkina kuća", prema kojoj je snimljen film "Ah, Nora, Nora", redatelja Paola Magellia.