PEZ bomboni

iksx@lupiga.com

01. 01. 2002.

Da nije bilo Cockte i PEZ-a, ne bi bilo ni mog djetinjstva. I onda saznam da su svi ti idoli mladosti uvezeni. Kad završim sa sentimentalnostima, ostanu prosti i čisti fakti. A oni kažu da PEZ ide dalje. A kuda? U muzej!

U Sjedinjenim Državama na tržištu postoji  nova vrsta PEZ bombona. Vrsta ustvari nije nova, ali glava je. PEZ ima smileijevu glavu. Valjda se prodaje s osmijehom, u što nismo sigurni jer po glavi (smileiju) dođe $6.

PEZ bombone su, suprotno popularnom mišljenju, izmislili Austrijanci, a ne Slovenci. Neki habsburški podanik je 1927. godine izmislio bombone namijenjene svima koji žele prestati s pušenjem, radije bi se bavili zdravijim životom, a da to opet nije joga. Ime dolazi od izvedenice njemačke riječi PfeffErminZ, što znači pepermint na hrvatskom, a to je opet i bio jedini okus. Kasnije se razmnožilo mnoštvo okusa, oblika i glava na onim nezaboravnim plastičnim spremnicima.

Ameri (a tko bi drugi, osim možda Japanci) toliko otkidaju na PEZ da imaju i muzej posvećen plastičnim mu spremnicima. Možete ga evo baš tu i posjetiti. Nama se najviše sviđaju s likovima iz Asterixa. Druid Čudomix je neodoljiv. Kao i jedan jedini i vječni PEZ. Für immer.