Režija: Jake Kasdan

Orange county

Orange county

bozzo

29. 12. 2002.

ocjena:
godina: 2002.
trajanje: 86 min
uloge: Colin Hanks, Schuyler Fisk, Jack Black, John Lithgow
žanr: komedija
scenario: 
režija: Jake Kasdan
Ako ste se poput mene već zasitili glupavih tinejdžerskih komedija baziranih na vulgarnom zahodskom humoru, kod kojih se radnja vrti oko seksualne inicijacije balavih Amera, ne očajavajte, jer u vaše videoklubove stigao je Orange County , vrlo zabavna i duhovita komedijica koja vraća duh osamdesetih iz filmova poput Ferris Bueler's day off ili Pretty in pink, a istovremeno ukazuje i na niz imena koja će zasigurno obilježiti budućnost Hollywooda...
Orange county

Orange county tinejdžerska je komedija s nezavisnim duhom i subverzivnim ironičnim štihom, što je odvaja od ostatka filmova svoga žanra, koji su obično iritantni i negledljivi svakom starijem od 18 godina. U slučaju ovoga filma to nije tako, prvenstveno stoga što nije riječ o vulgarnom zahodskom humoru, kao ni o humoru baziranom na seksualnoj inicijaciji tinejdžera. Radnja filma prati Shauna u njegovom sazrijevanju i preobrazbi iz mladca zaluđenog surfanjem na kalifornijskim valovima, u ozbiljnog adolescenta s književnim ambicijama. Tu drastičnu metamorfozu uzrokuje pronalazak i opetovano isčitavanje romana uglednoga pisca koji je ujedno i predavač na Stanford University, što pokreće Shauna da se pokuša upisati na spomenuti fakultet. On u tome nažalost ne uspijeva, ali njegovi pokušaji izvor su mnogobrojnih komičnih situacija, iz kojih proizlazi konačna poanta i poruka filma, znakovita kako za američku tako i za našu domaću adolescentsku mlađariju.
Gegovi u filmu bazirani su prvenstveno na ekscentričnosti pojedinih likova i komičnosti situacija u koje  junaci upadaju, ali nerijetko su postignuti  i duhovitim  postupcima i intervencijama evidentno darovita redatelja. To je komedija koja predstavlja pravo osvježenje jer osim što u širokom luku zaobilazi zahodski  humor tipa braće Farrelly ona pomalo podsjeća na zlatne izdanke iz osamdesetih ovog danas već prezrenog žanra, ali izbjegava i zamke arhaičnosti u koje je upala nedavna uspješnica Moje grčko vjenčanje koju krasi također humor u stilu osamdesetih, u ovom slučaju baziran na etničkim predrasudama, ali po meni tek rijetko duhovit.
Redatelj uspješno ismijava i demistificira neka od općih mjesta  kalifornijskog blagostanja, a likovi ne predstavljaju puke tipske figure svojih modela - majka alkoholičarka, brat narkomanski luzer, gramzivi otac, jer im on neprimjetnim sitnim režijskim postupcima udahnjuje osobnost i dušu. Uz vrlo raspoloženog i zabavnog Jack Blacka (High Fidelity , Shallow Hal  itd.) u ulozi Shaunovog vječno napušenog starijeg brata, okosnicu filma tvore troje potomaka već etabliranih hollywoodskih veličina - mladi glumac Colin Hanks sin je dvostrukog oskarovca Toma i osim primjetne sličnosti s ocem posjeduje i zavidnu količinu evidentnog talenta, simpatična slatkica Schuyler Fisk mlađahna je kćer Sissy Spacek, dok je redatelj Jake Kasdan sin glasovitog redatelja i scenarista Lawrenca (Grand Canyon, Accidental tourist, Wyatt Earp...). Iako potomci slavnih roditelja njihovi vlastiti talenti osiguravaju im casting, bez potrebe za potezanjem veza i vezica, što ponajviše dolazi do izražaja kod mladog redatelja Jakea Kasdana, koji iako tek na zalasku svojih dvadesetih već iza sebe ima veoma uspjelu parodiju film-noira Zero Effect iz 1998. godine, te se od njega opravdano u bliskoj budućnosti još mnogo očekuje. Dodatni šarm filmu osiguravaju i brojne cameo uloge (Harold Ramis, Chevy Chase, Kevin Kline, Ben Stiller, Lily Tomlin) koje osim što povećavaju kredibilitet i zanimljivost filma, dokazuju i ogromno povjerenje koje mladi Jake Kasdan ima kod svojih starijih kolega, koji mu na ovaj način pružaju podršku. Ali vjerovatno i kupuju neke buduće uloge kod te mlade redateljske zvijezde u usponu.