Režija: Steven Spielberg

Specijalni izvještaj

Specijalni izvještaj

mots

05. 10. 2002.

ocjena:
godina: 2002.
trajanje: 145 min
uloge: Tom Cruise, Colin Farrell, Samantha Morton
žanr: Akcija
scenario:  Scott Frank, Jon Cohen
režija: Steven Spielberg
Konačna suradnja dva diva filmske industrije, Toma Cruisea i Stevena Spielberga završila je filmom koji se može pogledati više puta. Uz dobru i uvjerljivu priču, filmom dominiraju i odlični specijalni efekti, koji su točka na i, a ne sami sebi svrha. Bez obzira zanima li vas kako potrošiti vrijeme uz filmski spektakl ili traženje neke dublje poruke ovaj će vas film sigurno zadovoljiti.
Specijalni izvještaj

Iza čudno prevedenog naslova  krije se film kojeg na sva usta hvale publika i (još važnije?!) kritika. Konačna suradnja dva diva filmske industrije, Toma Cruisea i Stevena Spielberga završila je  filmom koji se može pogledati više puta (i u kinu ako stignete). Dvadeset Spielbergovih filmova zaradilo je 2,8 milijardi dolara i to samo u Americi, a sa sličnim se rezultatom može pohvaliti i Cruise - 2 milijarde dolara za 23 filma. Dakle, dugo planirana suradnja je bila neminovna.
Prema kratkoj priči proslavljenog Philipa K. Dicka (Bladerunner, Total Recall, Impostor), snimljeno je odličnih i ni na trenutke dosadnih 145 minuta filma. Zgodan je detalj kako je za idejna rješenja u filmu organizirana diskusija u kojoj je 28 priznatih futurista dalo svoje viđenje svijeta za pola stoljeća. Ideja je bilo i više nego se moglo iskoristiti.
U ne tako dalekoj budućnosti 2045. godine u Washingtonu unutar policije djeluje PreCrime organizacija koja se bavi rješavanjem, ili bolje rečeno sprječavanjem, ubojstava koja će se tek dogoditi. To im omogućuju vizije troje vidovnjaka koji predviđaju ime žrtve, vrijeme ubojstva i identitet ubojice, te brdo tehnologije koje je svijet u ovih pedesetak godina uspio stvoriti. Svijet je siguran, ubojstava nema i čini se da sustav funkcionira, sve dok vođu posebne policijske ekipe, Johna Andertona (Cruise), ne optuže za ubojstvo čovjeka kojeg još ne poznaje. Za ostatak radnje požurite u kino ili pričekajte video (pirati?!?!).
Prva polovica filma je nešto sporija i uvodi nas u priču, a kad se zakačite ritam je odličan. Napetosti ne nedostaje. Film vrvi specijalnim efektima od čega bez daha ostavljaju futuristički izgled automobila, prometa i grada iako su svi detalji razrađeni do najsitnijih pojedinosti. Ipak, uz dobru i uvjerljivu priču efekti su točka na i, a ne sami sebi svrha. Zanimljivo je da u filmu često naletimo na reklame, tipa Bulgari satova, Nokie, Pepsi oglasa itd. koji nisu bitni za priču, a sumnjam da su bili neophodni i za financijsku konstrukciju. U radnji su isprepletene i Andertonove frustracije vezane uz otmicu sina, gubitak žene, upitnost valjanosti sustava koji kako bi osigurao sigurnost krši ljudska prava vidovnjaka i ostatka svijeta, tako da ovo nije samo jedan plitki filmski hitić. Anderton, dojučerašnji stijegonoša Pre Crime sustava postaje njegova žrtva i bježeći kako bi ga provjerio otkriva sve njegove loše strane i nedostatke. Možda je to i poruka kako u svijetu opće prihvaćenih vrijednosti i ne razmišljamo o njihovom nastanku i održavanju. Bez obzira zanima li vas kako potrošiti vrijeme uz filmski spektakl ili traženje neke dublje poruke ovaj će vas film sigurno zadovoljiti.