3. KINOKINO FESTIVAL: Kultni klasici i ostale filmske poslastice za djecu

KinoKino

15. siječnja 2018.

3. KINOKINO FESTIVAL: Kultni klasici i ostale filmske poslastice za djecu

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku.

KinoKino – Međunarodni filmski festival za djecu održat će se po treći put od 14. do 18. veljače u zagrebačkom kinu Europa. U nekoliko programa ovog dječjeg festivala za stvaranje nove kinopublike u organizaciji Zagreb Film Festivala bit će prikazano tridesetak međunarodnih pretežno igranih filmova koji će uključivati i filmske klasike. Uz profesionalni žiri, o najboljim filmovima odlučivat će i dječji žiri sastavljen od pet osnovnoškolaca, a svi posjetitelji odlučit će o dobitniku nagrade publike.

U natjecateljskom programu bit će prikazana najnovija filmska adaptacija knjige Blizanke Ericha Kästnera, jednog od najpoznatijih i najplodonosnijih dječjih književnika svih vremena zaslužnog za uvođenje modernosti u književnost pisanu za djecu zbog njegova odustajanja od bajkovitog pristupa i dociranja mlađim čitateljima. Brojne filmske adaptacije Kästnerovih djela ne prestaju još od pedesetih godina prošlog stoljeća kada je ovaj veliki umjetnik sam pisao scenarije i bio narator u filmovima snimljenim po vlastitim djelima, a najnovija adaptacija Blizanki u režiji njemačkog redatelja Lancelota von Nasa hrvatsku će premijeru imati upravo na KinoKino Festivalu. 


U programu je tridesetak međunarodnih pretežno igranih filmova koji će uključivati i filmske klasike (ILUSTRACIJA: KinoKino)

Prava mala filmska senzacija očekuje nas u popratnom programu Klasik s gostom u sklopu kojeg će biti prikazano kultno remek-djelo Moj ujak francuskog komičara, glumca i redatelja Jacquesa Tatija kojeg se starije generacije sigurno sjećaju kroz njegov nezaboravni lik gospodina Hulota, uvijek odjevenog u kišni ogrtač s neizbježnim kišobranom i lulom. Film je za ovu priliku izabrao sarajevski glumac i ovogodišnji član profesionalnog žirija KinoKino Festivala, Moamer Kasumović, domaćoj publici dobro poznat iz popularne serije Lud, zbunjen, normalan.

Ovo zabavno svevremensko ostvarenje iz 1958. godine o modernoj opsjednutosti tehnološkim napretkom nauštrb jednostavnih životnih radosti, osvojilo je Oscara za najbolji film na stranom jeziku i do danas je najpoznatije Tatijevo ostvarenje koje je ostavilo velikog traga na redateljske generacije iza njega, prije svega zbog svog specifičnog humora i upućivanja na djecu i ekscentrike kao jedine sposobne da neopterećeno uživaju u životnim radostima.

Sve o programu 3. izdanja KinoKino Festivala pratite na službenoj stranici.

Lupiga.Com via KinoKino

Naslovna fotografija: KinoKino

 

*** Lupiga je u crowdfunding kampanji. Možete joj pomoći i uplatom izravno na žiro-račun, putem opće uplatnice ili internetskog bankarstva. Podatke možete pronaći na ovom linku. Možete koristiti i QR kôd. Cijenimo svaku podršku.