CIPRAS PODNIO OSTAVKU: "Novim izborima rješava se unutarnje oporbe"

Reuters, Lupiga.Com

20. kolovoza 2015.

CIPRAS PODNIO OSTAVKU: "Novim izborima rješava se unutarnje oporbe"

Grčki premijer Aleksis Cipras podnio je ostavku u javnom obraćanju, što treba ozvaničiti obraćanjem predsjedniku republike. Grčka će, po svemu sudeći, ići na nove izbore 20. rujna. Postoji i mogućnost da opozicija formira vladu, međutim, ona je zanemariva. 

"Politički mandat dobiven izborima 25. siječnja je iscrpljen i sada moramo pružiti priliku grčkom narodu da kaže svoje", kazao je u obraćanju javnosti. Informaciju su komentirali i pojedini članovi Centralnog komiteta Sirize. 

"Njegov cilj je dobivanje političke legitimacije nakon predaje Trojci i potpisivanja novog memoranduma. Ovo prije svega znači njegovo rješavanje unutarnje opozicije i 44 zastupnika  parlamentu koji su se usprotivili ovom snažnom zaokretu. Glas "NE" grčkoga naroda, koji je dvaput (25. siječnja i 5. srpnja) odbio mjere štednje i memoranduma, bit će prisutan na tim izborima, a Lijeva platforma i druge snage grčke radikalne ljevice će tome dati svoj doprinos", poručio je Stathis Kouvelakis, član Lijeve platforme na svom profilu. 

Reuters, naime, navodi kako se Cipras nada da će kapitalizirati na trenutačnoj podršci koju uživa kod birača, jer bi se ona mogla istopiti tijekom provođenja mjera štednje. Novi izbori bi mu omogućili povratak na vlast "bez protivnika mjera štednje s lijevog krila radikalne Sirize, koji ga usporavaju". Prošloga tjedna je, naime, trećina Sirizinih parlamentaraca odbila podržati program štednje, čime su ostali bez potrebne većine. Prošao je zahvaljujući podršci opozicijskih stranaka Nove demokracije i PASOK-a, protiv kojih je Siriza gradila svoj prvi dobiveni mandat te strančice To Potami.

Lijeva platforma čini 25 zastupnika od ukupno 149 koliko ih Siriza ima u trenutnom sazivu, a predvođeni su ministrom energetike Panagiotisom Lazafanisom, zagovornikom povratka drahmi te uglednim profesorom Kostasom Lapavitsasom. Osim njih, dogovoru s Trojkom usprotivio se i bivši ministar financija Janis Varufakis te Zoi Konstantopulu, šefica parlamenta. Grčki mediji pišu kako će se Konstantopulu pridružiti novoj stranci, koja će biti formirana od Lijeve platforme i drugih aktera koji se protive štednji, dok se za Varufakisa još ne zna. 

Grčka na ovaj način dobiva i prvu premijerku u povijesti - do izbora nove vlade, tehnička premijerka bit će aktualna predsjednica vrhovnog suda Vasiliki Tanou.

Lupiga.Com

Naslovna fotografija: Flickr/Joanna